kapat

CUMARTESİ 09 OCAK 1999

Çiller'e karşı kardeş Yılmaz

Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın, Çiller'in bölgesi olan İstanbul 3. bölge 1. sıradan milletvekili adaylığı konuşuluyor.

ŞAMİL TAYYAR

Ankara- Başbakan Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın İstanbul 3. bölge 1. sıradan milletvekili adaylığı gündeme geldi. Turgut Yılmaz'ın adaylığı kesinlik kazanırsa ve son seçimde aynı bölgeden aday olan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller seçim bölgesini değiştirmezse, Bakırköy'ü de kapsayan 3. bölge, Yılmaz ve Çiller ailesi arasında büyük hesaplaşmaya sahne olacak.

Yılmaz'a yakın bir bakan, "Turgut Yılmaz İstanbul 3. bölgede ilk sırada milletvekili adayı olabilir. Mesut bey de Turgut bey de adaylığa sıcak bakıyor" derken, bazı milletvekilleri iki kardeş arasında seçim bölgesinin takas edilmesini önerdi. Bir İstanbul Milletvekili ise, "Turgut Yılmaz Rize'de aday olursa değişen bir şey olmaz. Ama Mesut Yılmaz İstanbul'da aday olursa çok şey değişir. Üstelik Çiller'in karşısında olursa İstanbul'da bambaşka bir hava eser" diye konuştu.

Öte yandan, Bursa Milletvekili İlhan Kesici'nin İstanbul veya Sivas'a kaydırılması planlanırken, DGM'de yargılanan Eyüp Aşık'ın aday olmama ihtimali belirdi. Bursa İl Başkanı Mehmet Gedik'in de listeye alınmaması veya seçilemeyecek sıraya konulması düşünülüyor.

Aday belirlemede genel merkez denetiminde önseçim usulüne karar veren ANAP, bürokrat adaylara ise sınırlı sayıda vize vermeyi kararlaştırdı. Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu'nun adaylığı ise Yılmaz'a bırakılırken, Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Dinçerler'in Ankara adaylığı kesinleşti.

"Tantan'la kazanırız"

Ali Talip Özdemir, Cem Kozlu ve Sadettin Tantan'ın yarıştığı İstanbul Belediye Başkanlığı adaylığında ise Tantan'ın adaylığına karar verildi. Başbakan Yılmaz, kurmaylarına, "Bu üç isim arasında seçimi kazanma ihtimali en yüksek olan Tantan'dır" dedi. Yılmaz'ın Ali Talip Özdemir'i Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için düşündüğü belirtilirken, İzmir İl Teşkilatı Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Kutlu Aktaş ve Işılay Saygın'ın ismini bildirdi.

DSP'nin yıldızları

DSP'de milletvekilliği ve belediye başkanlığı için yeni ve ünlü isimler ortaya çıkmaya başladı. DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak'ın milletvekilliği veya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ismi geçiyor. DPT Müsteşarı Orhan Güvenen, SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürü Harun Öztürk, Vakıfbank eski Genel Müdürü Hasan Kılavuz ve ünlü sanatçı Metin Akpınar ile televizyoncu Tayfun Talipoğlu DSP'nin milletvekili adayları arasında sayılıyor. Bağ-Kur Genel Müdürü Nizamettin Temel'in DSP'den Kayseri milletvekili aday adayı olacağı bildiriliyor.

Büyükelçi İnal Batu'nun da DSP'den milletvekili ya da belediye başkan adayı gösterilmesi bekleniyor. SHP eski milletvekili İbrahim Gürsoy'un adı ise DSP'nin Mamak veya Çankaya Belediye Başkan adayları arasında geçiyor.


© COPYRIGHT 1999 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: webabla@yore.com.tr