kapat

PERŞEMBE 17 ARALIK 1998

Ve ABD VURDU

Saatler dün gece 23.50'yi gösterdiğinde Irak semaları bir anda aydınlandı. Saddam'a ABD uçak ve gemilerinden yüzlerce bomba yağmaya başladı.

Ve bu yılın başından bu yana beklenen Irak'a Amerikan saldırısı geceyarısında başladı. Irak diktatörü Saddam'ın Birleşmiş Milletler'le daha fazla oynamasına izin vermeyen Amerika Başkanı Bill Clinton dün gece "saldırı" emrini verdi. Önce Bağdat sokaklarında savaş sirenleri çalmaya başladı. Ve akabinde TSİ 23:50'de Bağdat'ta 3 patlama duyuldu.

Bağdat'a Tomahawk yağdı

Dünyanın nefesini tuttuğu bu dakikada Amerika Başkanı Bill Clinton'ın sözcüsü Joe Lockhart, "Clinton savaş emrini vermiştir" dedi. Bu açıklamanın hemen ardından Bağdat'da birden fazla patlama daha duyuldu. Herkesin patlamaların nedenini aradığı dakikada İngiltere Başbakanı Tony Blair, Amerika'nın yanında olduklarını belirtti ve ekledi: Körfez'deki İngiliz askerlerine saldır emrini saat 22:00'de verdim...

B-52'lerle vurdular

Operasyonun adı konmuştu: Çöl Tilkisi Operasyonu.... İlk olarak Amerikan uçakları ülkenin kuzey ve güneyini bomba yağmuruna tuttu. Bu saldırı gücüne hemen Diego Garcia Adası'ndan kalkan B-52 ağır bombardıman uçakları da katıldı. Hedef belirlenmişti: Saddam'ın sarayları... Ve saatler 00:50'yi gösterdiğinde bombalar Bağdat'a ulaştı. Yapılan açıklamaya göre akabindeki saatlerde başkente 3 Tomahawk füze saldırısı yapıldı. Bağdat'ta canlı yayına katılan CNN'nin deneyimli spikeri Christian Amanpour, paniğe kapılarak, "Etrafta inanılmaz ağır bir duman kokusu var. Başkentte kulakları yırtacak savaş sirenleri çalıyor. Göz gözü görmüyor" dedi.

Saddam'ın sarayı yerle bir oldu

Amerikan yönetimi Bağdat'a düzenlenen saldırının 10 dakika, bombalamanın ise 4 dakika sürdüğünü açıkladı. Görgü tanıklarının açıklamasına göre bu füzelerden biri Saddam'ın saraylarından birine isabet etti. Irak hükümeti zaiyat konusunda açıklama yapmaktan kaçınırken, görgü tanıkları dünya ajanslarına Kerrada kentindeki bu sarayın etrafındaki bölgedeki halkın ambülanslarla hastanelere taşındığını belirttiler. Bağdat'ta panik başladı. Iraklıların arabalarıyla başkenti terk ettiği görüldü. Kültür ve Enfarmasyon Bakanlığı binasının camları paramparça oldu. B-52 uçakları sabahın ilk ışığına kadar bombalayabileceği söyleniyor.

Saldırı 4 gün sürecek

Saldırı geçici bir saldırı değil. Saddam'ı devirmeye kafayı koyan Beyaz Saray Irak'a düzenlediği saldırının en az 4 gün süreceğini belirtiyorlar. Amerika'nın dün başlattığı Çöl Tilkisi Operasyonu ilk kez Güvenlik Konseyi'nden izin alınmadan yapılan bir saldırıydı. Çünkü geçtiğimiz kriz sırasında Amerika, Saddam'ın bir kez daha sözlerini tutmaması durumunda "Uarı yapmadan vuracağını belirtmişti.

Dakika daki saldırı

Amerikan uçakları yanlızca Bağdat'a 4 yoğun saldırı düzenledi. İlki saat 23:50'deydi. İkinci saldırı geceyarısı oldu.Üçüncü ve Saddam'ın sarayını hedef alan saldırı 01:50'de, dördüncüsü de saat 02:30'de düzenlendi.

NOTLAR

* İNGİLİZ istihbaratına göre, Irak'ın kitle imha silahları Irak iktidar partisi Baath'ın ofislerinde saklanıyor.

* AMERİKAN Senatosu'ndan 6 senatör, Clinton'a yolladıkları mektupta uzun süredir bir tehdit oluşturan Saddam'ın düşürülmesi için Başkan'a destek verdiler.

* DIŞİŞLERİ Bakanı Madeleine Albright, "Bize destek vermeyen ülkelerin keşke işlerliği olan bir yaklaşımı olabilseydi" dedi.

*TELEVİZYONLAR aynen 1991'deki Birinci Körfez Savaşı'nda CNN'nin yaptığı gece görüşü sağlayan özel filtreli kameralarla geceyarısı operasyonunu canlı verdiler.

*SALDIRI başladıktan birkaç dakika sonra Beyaz Saray güvenlik bölgesine giren bir arabada yangın çıktı. Nedeni hakkında açıklama yapılmadı.

AMERİKA'NIN KÖRFEZDEKİ GÜCÜ

Denİz GücÜ: Eisenhower ve Carl Winson uçak gemisi. Her biri 300 Tomahawk atabilen 8 savaş gemisi. Carl Winson Basra Körfezi'ne 20 Aralık'ta ulaşacak.

Hava Gücü: 201 savaş uçağı (70'i Eisenhower'da). Diego Garcia'da üslenmiş 15 adet B-52 bombardıman uçaklarında da Tomahawk (Cruise) füzesi atılabiliyor.

Askerİ Güç: 2 bin 400 karacı ile zırhlı piyade tümeninden 1200 askerin de aralarında yer aldığı 24 bin askeri teyakkuzda. 14 bin 300'ü denizci, 5 bin 600'ü havacı ve bin kadarı da personel.

Sadece ikisi yetti

Biri ağır bombardıman uçağı, diğeri ise Akıllı Füze... İkisi Bağdat'ı yakmaya yetti

Irak'ın başkenti Bağdat, 7 yıl aradan sonra yine cehennem yerine döndü. Amerika, sürekli olarak BM'yle oyun oynayan Irak diktatörü Saddam'a teknolojinin iki büyük ürünü ile karşılık verdi. Vietnam Savaşı'nda da kullanılan B-52 ağır bombardıman uçakları Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia Adası'ndan art arda kalktı. Ölüm makinesi B-52'lerin özellikleri saymakla bitmiyor. Cruise füzesi atabiliyorlar. Gemi batırma, mayın döşeme operasyonlarında kullanılıyor, okyanus üzeri istihbaratta ABD ordusunun elindeki en başarılı uçak...

F-117 hayalet uçaklar da katıldı

Tomahawk'ın çeşidi olan AGM-86 tipi füzelerle dolu olan B-52'ler ise Bağdat'ın cehennem yerine dönmesine yetti de arttı bile. 4 ayrı ağır saldırı sonrası Irak başkenti alev alev yanıyordu. Özellikle Saddam'ın sarayının bulunduğu Kerrada bölgesi bombalardan nasibini aldı. Haraketa radara yakalanmayan Hayalet Uçaklar da aktif destek verdi. Stealth Hayalet uçakların ırak'ta bulunan 10 kritik hedefi yok ettiği bildirildi.

Bağdat'ta sokaklarda araçlar seyir halindeyken hedeflerini bulan füzeler, kulak patlatıcı yankılarla düştüğü yere ölüm saçtı. CNN televizyonunun ünlü savaş muhabiri Christine Amanpour korku dolu dakikaları şöyle açıkladı: Başkent semaları hem Amerika'nın bombaları hem de Irak'ın karşılık verdiği uçaksavar bataryaları yüzünden apaydındı. Ve bir anda bizim kaldığımız bölgeden biraz uzakta büyük bir patlama oldu. Etrafa portakal renginde büyük bir ışık yayıldı. Toz, duman... Yoğun duman arasında seçebildiğim ise başkentin hâlâ bazı bölgelerinde araçların trafikte olduğuydu... Akıllı Füzeler, Irak radarları, uçaksavarları vedağların çevresinden dolaşarak minimetrik yanılma payıyla hedefi vurdular...


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr