kapat

CUMA 13 KASIM 1998

Gökçek gözaltında

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara DGM Savcılığı'nın talimatıyla gözaltına alındı. Gökçek polisleri karşısında görünce yere yığıldı

Ankara- İşadamı Korkmaz Yiğit'in açıklamalarının ardından yaşanan siyasi depremlerle sarsılan Ankara'da dün sürpriz bir gelişme daha oldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, DGM Savcılığı'nın talimatı üzerine gözaltına alındı.

Ankara DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel'in gözaltı talimatı saat 10.45'te Ankara Emniyeti TEM Şubesi'ne iletildi. Gökçek'in makamından alınması yerine evinden alınması daha uygun bulundu. TEM Şube Müdürü Cavit Çevik emrindeki 5 kişilik ekip Melih Gökçek'in Portakal Vadisi'nde bulunan evine geldi ve Gökçek'le görüşmek istedi. Pijamalarıyla kapıya gelen Gökçek, "Hayırdır, ne oluyor?" diye sordu. Polisler, "DGM'nin talimatı üzerine sizi gözaltına almaya geldik" dedi. Bir anda yüzünün rengi değişen Gökçek, "Nasıl olur? İnanamıyorum böyle bir şeye" dedikten sonra yığılıp kaldı.

Gitmek istemedi

Gökçek, pijamalarını çıkartmadan önce başta FP Genel Merkezi olmak üzere Ankara Valisi, DGM ve İçişleri Bakanlığı'nı aradı. Gökçek, bu sırada polislere "Madem beni DGM istiyor. Beni niçin Emniyet'e götürüyorsunuz? DGM'ye gidip, ifademi vereyim" diye çıkıştı. Bu sırada Gökçek'in evinde detaylı arama yapıldı. Gökçek'in evinde 2 adet ruhsatlı tabanca ile 1 adet ruhsatlı av tüfeği bulunduğu, ancak bu silahlara el konulmadığı bildirildi.

Evde yapılan inceleme ve tutanak tutulmasının ardından Gökçek, ön kapıda bekleyen gazeteciler gözönünde bulundurularak, arka kapıdan çıkarıldı.

FP'liler geldi

Gökçek, ekipler eşliğinde saat 12.05 sıralarında Ankara Emniyeti'ne getirildi. Gökçek'i burada FP'li 5 milletvekili ile bazı FP'li belediye başkanları ile belediye yetkilileri karşıladı. TEM Şubesi girişinde milletvekilleri, belediye başkanları ve bürokratları ile tek tek öpüşen Gökçek, Şube Müdürü Cavit Çevik'in odasına alındı.

Kısa bir süre TEM Şube Müdürü Çevik'in odasında kalan Gökçek daha sonra sorgu öncesi muayene edilmek üzere Ankara Adliyesi Adli Tıp'a getirildi. Gökçek'in saat 13.45'te adli tabipliğe sevkedilmesinin ardından, "teşekkül oluşturmak suretiyle ihaleye fesat karıştırmak" suçundan başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve Muradiye Vakfı ile ilişkili bazı şirketlerin yöneticileri de adli tabipliğe sevkedildi. Bu kişiler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra tekrar gözaltında tutuldukları Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.

Gözaltıya protesto

Bu sırada Gökçek ve gözaltına alınan Muradiye Vakfı yöneticilerini desteklemek amacıyla Vakıf çalışanları ve belediye çalışanlarından oluşan bir grup Ankara Emniyeti önüne geldi. Bir süre burada Muradiye Vakfı yöneticilerinin ve Gökçek'in gözaltına alınışlarını protesto eden kişilerin toplu halde durmalarına izin verilmedi. Gökçek'in gözaltına alınacağı bilgisi, Ankara Emniyeti tarafından Bonn'da bulunan Emniyet Genel Müdürü'ne telefonla bildirildi. Gökçek'in gözaltına alınma aşaması da Emniyet üst düzey yetkililerine, dakika dakika ulaştırıldı.

SAYGI ÖZTÜRK-KAMİL ELİBOL


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr