kapat

PERŞEMBE 12 KASIM 1998

KİM KİMDİR?

KAMURAN ÇÖRTÜK

1990 sonrasının yükselen yıldızı

İş dünyasında, 1990 sonrasının yükselen yıldızlarından biri olarak görülen Kamuran Çörtük, hem Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, hem de Başbakan Mesut Yılmaz'a yakın bir işadamı olarak tanınıyor.

Refahyol Hükümeti'nin devrilmesine neden olan unsurlardan biri olan DTP'nin kuruluşunda aktif rol oynadığı yolunda yoğun söylentiler bulunan Çörtük, Bayındır Holding olarak sahip olduğu Alda Tatil Köyü'nü yaz tatilleri için Demirel'e açmasıyla kamuoyunun gündemine gelmişti.

Daha sonra Çörtük'ün İstanbul'da yaptığı Tatilya kompleksine, Demirel'in bacanağı Ali Şener'i ortak etmesi, Demirel-Çörtük ilişkisinin kamuoyunda tescillenmesine neden olmuştu.

Demirel'in başbakanlığı döneminde başlayıp, cumhurbaşkanlığına çıkmasından sonra doruk noktasına ulaşan Demirel-Çiller çatışmasında, Çörtük'ün Demirel'in yanında kesin tavrını koyması, Çiller ile Çörtük'ün arasının açılmasına neden olmuştu. DYP'den ayrılıp DTP'ye geçen milletvekillerinin çoğunun Çörtük'e yakın kişiler olması, bu hükümet kurulduktan sonra bu yakın arkadaşlarının bir bölümünün bakan olarak atanması, kamuoyu tarafından dikkatle izlenmişti.

Bu dönemde başlayan Demirel-Yılmaz yakınlaşmasında etkin rol oynadığı söylenen Çörtük, bu ilişkide bir anlamda "köprü" olarak görülüyor.

Bayındır Holding'in büyümesi üzerine, Alda Tatil Köyü dahil holding olarak sahip olunan bazı tesis ve fabrikaları eski ortaklarına vererek, eski arkadaşlarıyla yolunu ayıran ve holdingte çok büyük bir hisseyi eline geçiren Çörtük için, iş dünyasında son dönemlerde "Yılmaz'a Demirel'den bile daha yakın oldu" deniyordu.

Çörtük, Pakistan'da aldığı büyük iş nedeniyle de gündeme gelmiş, bir ara iptal edilen bu iş için Demirel'in bizzat devreye girdiği ve bunun üzerine işin geri verildiği söylenmiş, bu arada dışardaki bu müteahhitlik işi için Eximbank garantisinin verilmesi de bir süre tartışılmıştı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr