kapat

ÇARŞAMBA 04 KASIM 1998

Livaneli Der Spiegel'de

Türkiye'nin büyük duygu yoğunluğu içinde geçen Cumhuriyet'in 75. Yıl kutlamaları SABAH Gazetesi yazarı Zülfü Livaneli sayesinde Alman okuyuculara ulaştı.

Almanya'nın en çok okunan dergilerinden Der Spiegel son sayısında Livaneli'nin Cumhuriyet kutlamalarıyla ilgili yazısını yayınladı. Atatürk posteri ve Türk bayraklarının göründüğü bir resim ile Zülfü Livaneli'nin fotoğrafının süslediği yazıda Livaneli kutlamalar sırasında bir çok kişinin duygulanıp gözyaşlarına engel olamadığını anlattı. Saatler 20.28'i gösterdiğinde Taksim ve Kızılay meydanlarında kutlamaların doruk noktasına ulaştığını belirten Livaneli, 75 yıl önce tam bu saatte Atatürk'ün cumhuriyeti ilan ettiğini hatırlattı. Bugüne kadar cumhuriyet bayramının genellikle tatil günü olarak algılandığını vurgulayan Livaneli, şimdiye kadar hiçbir kutlamanın bu denli büyük bir coşku ve sevinçle yapılmadığını belirtti. Livaneli "Nereye bakarsanız bakın, hangi kanalı açarsanız açın, heryerde Atatürk, Türk bayrakları, marşlar ve insan yığınları görüldü" diyerek halkın sokaklara döküldüğünü yazdı.

"Halk, bu yıl birlik içinde Atatürk ve cumhuriyete sahip çıktı. Nedeni ise islamiyetin siyasi hayatta zemin kazanmış olması ve büyük bir kitlenin Atatürk'ün çizdiği modern yaşama bağlı kalmak istemesi" diyen Livaneli, cumhuriyetin bu denli büyük bir coşkuyla kutlanmasının iki yönlü olduğunu, ardında bir mesajın olduğunu vurguladı. Bu bakımdan Türkiye'yi Ay'a benzeten Livaneli, Ay'ın ışıldayan yüzü olarak "Türkiye, laiktir" sözlerini uygun görürken, "Çeteler halkın önünde hesap vermeli" sözüyle yazısına başlık olarak koyduğu "Ay'ın karanlık yüzü"nü kastetti. Livaneli, binlerce kişinin siyasetçi sınıfının ahlaken yenilenmesi için yürüdüğünü belirtirken, meydanlardaki kalabalığın asıl isteğinin temiz, dürüst ve demokratik bir Türkiye olduğunu yazdı. Son olarak bu mesajın Ankara'ya ulaşmasını dileyerek yazısını noktaladı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr