kapat

SALI 27 EKİM 1998

Ormanın içinde saklanıyor

Rusya'da bulunan Abdullah Öcalan'ın muhtemel adreslerinden biri olarak, Moskova'ya 250 kilometre mesafedeki "Solniçniy" adlı PKK kampı gösteriliyor

SUAT TAŞPINAR

Moskova- Rusya'da olduğu açıklanan PKK lideri Abdullah Öcalan için Rusya resmi makamlarından "itiraf" beklenirken, Moskova'nın 250 kilometre kuzeyindeki Yaroslavl ormanlarında bulunan "Solniçniy" adlı PKK kampı da faaliyetine devam ediyor. Girişine izin verilmeyen kamp, Öcalan'ın muhtemel sığınaklarından biri olarak gösteriliyor.

Başkente 250 kilometre. Gavrilovyam kasabasına 5 kilometre mesafede, Yaroslavl ormanının kenarında bulunan PKK kampının girişinde sarı-kırmızı ve yeşil renklerle süslü PKK amblemleri göze çarpıyor. 1996 yazına kadar Sovyet döneminin önde gelen izci kamplarından biri olarak kullanılan tesisler, bu tarihte yerel yönetim tarafından özelleştirilmişti. "Kürt toplumsal kuruluşları" adı altında PKK destekçisi gruplar, kampı bir iddiaya göre 500 bin dolar ödeyerek Yaroslavl yerel yönetiminden satın aldı.

MED-TV Stüdyosu burada

Kapısında "MED TV" yazılı bir de televizyon stüdyosu bulunan kampta, Türkiye dahil, birçok ülkeden gelen "Kürt mültecilerin" yaşadığı belirtiliyor. Kamp sakinlerinin kaldığı apartmanlar, özel bir okul ve eğitim birimleri ile spor tesisleri geniş bir ormanlık alanda yerleşiyor. Sıkı çam ormanlarının arasından geçilerek, Polyana köyü yolundan ulaşıp kampa girmemize, Türkçe konuşan Aras isimli Kürt genç izin vermiyor. Yetkililere danıştıktan sonra bize cevap verileceğini söyleyerek, bizi kibarca uzaklaştırıyor. Yaklaşık 2 saat sonra tekrar kampa döndüğümüzde, bu kez ana giriş kapısının kapatıldığını ve ayaklarında "asker botları"yla 20 yaşlarında iki Kürt gencin nöbetçi olarak kapıda beklediğini görüyoruz.

'Kültür-eğitim kampı'

Fotoğraf ve kamera çekimine izin vermeyen kamp yetkilileri, talebimizin reddedildiğini belirterek, kamptan derhal uzaklaşmamız ricasında bulunuyorlar. Aras adlı Kürt genci, "Burada bir kültür, eğitim kampı var. Başka bir şey yok. Çeşitli yerlerden gelen Kürt aileleri barınıyor. Eğitim çalışmalarının yapıldığı tesisler var ve bir de televizyon stüdyosu bulunuyor" diye kısa bir açıklama yapmakla yetiniyor. Ancak görüldüğü kadarıyla kampın tüm binalarının önünde PKK'nın amblemi var.

İki yıl önce hizmete girdiğinde kapılarını gazetecilere açan PKK kampı, Rusya basınında da geniş yer bulmuştu. Rus Kommersant gazetesinde yayınlanan fotoğraflar, kampın PKK bayraklarının yanı sıra Abdullah Öcalan'ın posterleriyle süslü olduğunu gözler önüne sermişti.

Terörist faaliyet

Türkiye, bu kampın terörist faaliyetler için de kullanıldığı görüşünde. Viktor Çernomırdin'in geçen yıl Ankara'ya yaptığı resmi ziyarette bu konu da gündeme gelmiş, gezinin hemen ardından kampın kapatılacağına ilişkin haberler basına yansımıştı. Ancak Kürt yetkililer, sadece yerel yönetimle bir pürüz çıktığını ve bunun halledildiğini söylüyorlar. Özelleştirme kararının usulsüz olduğunu savunan bazı resmi yetkililerin, bu kampı Kürtler'den geri almak istediği, ancak bunda başarılı olamadıkları belirtiliyor.

Apo'nun sığınağı

Rusya'da bulunduğu açıklanan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sığınabileceği merkezlerden biri olarak da bu Kürt kampı gösteriliyor. Kamp çevresindeki köylerde yaşayan bazı kişiler, Kürtler'in faaliyetlerinden haberdar olduklarını anlatıyorlar. Yaşlı bir Rus kadın, "Kürtler'in buraya geldiğini biliyoruz. Ama orada ne yapıyorlar, kimse bilmiyor. Bizle bir alışverişleri yok" diyor. Bir başka kadın, "Buralarda kadınlar erkeklerden fazladır. Bakarsınız Kürtler bizim kızlarla evlenip buraya yerleşirler" diye espri yapıyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr