PERŞEMBE 15 EKİM 1998
SAYGI ÖZTÜRK
Ankara - Suriye'de okuyan Türk vatandaşı bir üniversite öğrencisi Hatay'daki askeri tesislerin fotoğraflarını çekip Suriye'ye götürürken MİT ve Emniyet'in ortak operasyonu sonucu yakalandı. Ağustos ayında yakalanan 23 yaşındaki Ecevit Bahçecioğlu "ülke aleyhine casusluk faaliyetinde bulunmak" suçundan yargılanacak. Bahçecioğlu olayı, Türkiye'ye karşı düşmanca tutumu ve terörü desteklemesi nedeniyle Türkiye'nin sert tepkisine neden olan Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın, ülkesinde öğrenim gören Türk öğrencilere çengel atarak "casusluk" yaptırdığını ortaya koydu.
Alınan bilgilere göre, MİT ve Emniyet İstihbarat Şubesi ekipleri tarafından uzun süre izlenen Ecevit Bahçecioğlu, sınır kapısından çıkış yaparken askeri tesislerin filmleri ve örgütsel dokümanlarla birlikte 21 Ağustos günü yakalandı. "Casusluk" suçlamasıyla tutuklanan Bahçecioğlu'nun, askeri birliklerin fotoğraflarının çekilmesi emrini, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi Acilciler Örgütü'nün Suriye temsilcisi Ali Zeya kod adlı Hasan Hüseyin Demirci'den aldığını itiraf etti.
Şam Üniversitesi Basın-Yayın öğrencisi olan Ecevit Bahçecioğlu ifadesinde, Marksist-Leninst düşünceye sahip olduğunu belirtti. Bu temele dayalı bir devlet kurmak amacıyla silahlı mücadeleyi esas alan yasadışı Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi- Acilciler Örgütü üyesi olduğunu belirtti.
Bahçecioğlu, "Örgüt, Hatay'ın Suriye Devleti'nin bir şehri olduğunu ve 23 Temmuz 1939'da Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından işgal edildiğini savunmakta olup, bu nedenle de Suriye yönetimi tarafından kendilerine her türlü desteğin sağlandığını, örgüt mensuplarının Suriye Devleti'nden her türlü maddi ve manevi imkanların sağlandığı bir örgüttür" dedi.
"Casusluk" suçundan cezaevine konulan Ecevit Bahçecioğlu, örgüte üye olduktan sonra Suriye'nin başkenti Şam'da örgütün Ortadoğu sorumlusu olan Ali Zeya kod adlı Hasan Hüseyin Demirci ile Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenci olan Necdet İnal aracılığıyla tanıştığını söyledi.
Ali Zeya'nın talimatı ile Deniz Arslan, Tevfik Duran, Necdet Ünal, Metin Karasu ile birlikte Antakya'ya her gelişlerinde örgütün görüşleri doğrultusunda yayın yapan dergiyi Suriye'ye götürüp dağıtımını yaptıklarını anlatan Ecevit Bahçecioğlu, askeri birliklerin fotoğraflarının çekilmesi ve bunların Suriye'ye götürülmesi olayını ise şöyle anlattı:
"Okulun tatile girmesinden sonra örgütün Ortadoğu sorumlusu Ali Zeya kod adlı Hasan Hüseyin Demirci, Hatay iline gitmemi ve İskenderun ile Samandağı ilçelerindeki askeri tesislerin resimlerini çekerek kendisine getirmemi söyledi. Ben bu resimleri ne yapacağını söyleyince bunların ileriye yönelik bir çalışma için lazım olduklarını söyledi, ancak nasıl bir çalışma yapılacağını söylemedi. Bu konudan örgütün Türkiye sorumlusu İsmail Erdoğan kod adlı Ahmet Kılıç'ın da haberi olduğunu, Hatay'da bu örgüt mensubu ile ilişki kurmamı söyledi. Ben de bu talimat üzerine 28 Temmuz 1994 tarihinde Türkiye'ye giriş yaparak Hatay iline geldim. 29 Ağustos'ta Antakya ilçe merkezinde örgütün görüşünde faaliyet gösteren anadolu Kültür Merkezi'ne gelerek, Nazlı Gözel isimli bayan vasıtasıyla İsmail Erdoğan kod adlı Ahmet Kılıç ile Armutlu Mahallesi'ndeki ziyaret yerinin yanında buluştum. Durumu kendisine anlatınca, haberinin olduğuğnu söyledi ve görevi yerine getirmemi belirtti."
Bu görüşmeden 4 gün sonra Deniz Aslan'ın fotoğraf makinasını alarak talimat gereği önce İskenderun'a gittiğini, burada bulunan 39. Mekanize Tugay Komutanlığı'nın ve askeri tesislerinin fotoğraflarını çektiğini anlatan Ecevit Bahçecioğlu ifadesini şöyle sürdürdü:
"Daha sonra Samandağı ilçesi Çevlik Beldesi'ne gittim. Kendime denize gelmiş süsü vererek, kaldığım 4-5 gün içerisinde bu yöredeki askeri tesislerin resimlerini çektim. Daha sonra, İsmail Erdoğan kod adlı Ahmet Kılıç ile Antakya'da yaptığımız örgütsel buluşmada Suriye'den istenen resimleri çektiğimi söyledim. Bu örgüt mensubu da bana, filmi makinadan çıkartmamamı ve tab ettirmeden makina içerisinde Suriye'ye götürmemi söyledi. Ben de, bunun üzerine içerisinde resimlediğim askeri tesislerin fotoğraf filmi bulunan makinayı kendi evimizde bana ait olan eşyaların içerisinde muhafaza ettim. 17 Ağustos'ta Samandağı çıkışındaki Kar Ticaret'in yanında İsmail erdoğan'la buluştuk. 2 gün sonra aynı yerde buluşmamızı ve kendisinin THKP-C-Acilciler örgütünün Suriye temsilcisi Ali Zeya kod adlı Hasan Hüseyin Demirci'ye verilmek üzere, içerisinde örgütle ilgili önemli dökümanların bulunduğu bir zarf vereceğini söyledi. 19 Ağustos'ta buluşma yerine gittim. Vermiş olduğu zarfı alarak 21 Ağustos'ta zarfı ve filmi Suriye'ye götüreceğimi söyleyip, ayrıldım."
21 Ağustos'ta valizine birkaç eşofman, viski koyarak ve kendisine bavul ticareti yapıyormuş süsü vererek örgütsel dökümanların bulunduğu zarfı ve askeri tesislerin filmi alarak otobüse binen Ecevit Bahçecioğlu'nu uzun süredir izleyen MİT ve Emniyet İstihbarat Şubesi ekipleri, bağlantılarını belirleyebilmek için son dakikaya kadar operasyon yapmadılar. Bahçecioğlu, sınır kapısından tam çıkarken istihbarat görevlileri harekete geçti. Bahçelioğlu, ifadesinde nasıl yakalandığını şöyle anlattı: "Cilvegözü kapısında yapılan kontroller sırasında güvenlik görevlileri valizimde arama yapıp, THKP-C-Acilciler Genel Sekreterliği'ne yazılmış örgütün Türkiye dönem raporlarını bulmaları üzerine söz konusu örgütsel dokümanlar ve filmlere el koydular."
İfadesinde, örgütün Genel Sekreterliği'ni Mahir-Bedrettin kod adlarını kullanan Mihraç Ural'ın yaptığını kaydeden Ecevit Bahçecioğlu, örgüt ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.