kapat

ÇARŞAMBA 07 EKİM 1998

Türkiye dünya basınında

Amerika CNN

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü James Rubin'in "Krizin negatif yönlere ilerlemesi olsılığından kaygı duyuyoruz" sözlerine yer verdi. Amerika'nın her iki ülkeyi diplomatik çözüme çağırdığı da belirtildi.

New York Times

"Türk ordusu Suriye için hazır" başlığını kullanan gazete, Suriye ve Türkiye'ye komşu ülkelerin arabuluculuğa başladığı kaydedilerek, "Müzakereler sonuçlanmazsa Türk ordusu Suriye'ye girmeye hazır" denildi.

İngiltere
Independent

Türkiye, iki güney komşunun sınırına asker göndererek gerginliği tırmandırdı. Türkiye her iki ülkeyi de kürt teröristleri barındırmakla suçluyor" denildi.

Daily Telegraph

"Türk Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Suriye'ye karşı güç kullanımını destekliyor" denilen haberde Demirel'in tüm dünyayı uyardığını ifade etti. Müzakerelerin devam ettiği belirtildi.

Fransa Liberation

"Gerilim yeni değil"diyen gazete, gerçek dostu olmayan, Ankara-Amman-Kudüs arasında belirginleşen ittifaktan tedirgin Suriye ile erken seçim dönemi yaşayan, Kürt gerillayı tamamen yok edememekten rahatsız ordusuyla Türkiye arasında ilişkiler uzun süredir kötü. Buna karşılık hiçbir yeni neden yokken aniden artan gerilim Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'i acil arabuluculuğa mecbur etti.

Le Monde

Türkiye'nin başlattığı tırmandırışın nedenini orduda gören Le Monde, hiçbir gelişmenin bu ani geriyimi haklı göstermediğni savundu. Türk ordusunun, PKK askeri güç olarak zayıflatılsa bile, diplomatik alanda güç kazanmasından dolayı rahatsız olduğunu belirtti.

Almanya
Bild

"Türkiye-Suriye arasında savaş mı çıkacak?" başlığıyla iki ülke arasındaki gergin durumu aktardı. İkinci başlığı: "Türkiye komşu ülke Suriye'ye bir hava saldırısı mı planlıyor?"

Frankfurter Allgemeine:

Sabah'tan da alıntılar yaparak "İlan edilmemiş savaş" başlığını kullanarak Türkiye-Suriye krizini analiz etti.

Frankfurter Rundschau:

"Türkiye, Suriye'ye saldırmaya hazır" başlığıyla ilk dış haber olarak yazılan yazıda, krizin kontrolden çıkabileceği yorumuna yer verildi.

Süddeutsche Zeitung:

"Hem dosta, hem düşmana süpriz" başlığıyla Ankara'nın Suriye'ye karşı sert tepkisinin süpriz olduğu ve Türkiye'nin neden özellikle şimdi bu konuyu gündeme getirdiği bilmediği vurgulandı.

Rusya
İzvestiya

Suriye'de askeri kampları olan PKK'nın lideri Abdullah Öcalan için, "Apo, Şam yakınlarındaki villasında kalmayı seviyor" yorumunu yaptı. "Türkiye'nin kızgınlığını anlamak mümkün" değil görüşüne yer verildi.

Bu arada Moskova Suriye'yi desteklemek uğruna garip bir açıklama yaptı ve "Suriye'nin Türkiye ile dostça diyalog kurma çağrısını destekliyoruz" dedi. Rus Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta operasyon yapan birliklerini geri çekmesini de istedi.

Yunanistan

Yunan Dışişleri Bakanlığı çevreleri, Türkiye ile Suriye arasında çıkacak olası bir çatışmanın Yunanistan için de büyük önem taşıyacağına inanıyor. Dışişleri Bakanı Pangalos, Türkiye-Suriye arasındaki gerginliği değerlendirirken "Türkiye bizim müttefikimizdir. Suriye ile de dostluk ilişkilerimiz vardır. Bu nedenle bu iki ülke arasında herhangi bir çatışmanın çıkmasını asla arzu edemeyiz." dedi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr