kapat

ÇARŞAMBA 07 EKİM 1998

"Türkiye tırmandırıyor"

Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliğin tırmanmasının nedenlerini, Türkiye-İsrail işbirliğine ve Türkiye'nin su konusunda müzakere komisyonlarını boykot etmesine bağladı.

Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği'nden, yetkili bir kaynağa atfen yapılan açıklamada, "Bu Türk tırmandırmasının, gerçek hedef ve amaçları, İsrail Hükümet Başkanı tarafından son günlerde açıklanan ve bölge halklarınca reddedilen pakt ve kutuplaşma şeklinde tecelli eden, İsrail ile bir askeri pakt kurulmasına rastlaması esef vericidir" görüşü savunuldu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Türkiye ile İsrail arasındaki askeri eğitim işbirliğini "askeri eksen" olarak tanımlamış ve Arap dünyasının tepkisini almıştı.

Sürpriz gerginlik

Suriye Büyükelçiliği'nin açıklamasında, Türkiye'ye, uyuşmazlık noktalarını saptamak ve çözüm bulmak amacıyla çağrı yapıldığı öne sürülerek, "Türk makamlarınca, son zamanlarda yüksek düzeyli siyasi ve askeri yetkililer vasıtasıyla Suriye'ye karşı düşmanca açıklamalar yapılarak, Suriye-Türkiye ilişkilerinde sürpriz bir gerginlik yaratılmaya çalışılmıştır" iddiasına da yer verildi.

Suriye'nin, Türkiye ile iyi komşuluk ilişkilerine özen gösterdiği öne sürülen açıklamada, Şam'ın, "iki ülkenin endişelerine sebebiyet veren sorunları diplomatik yollarla, karşılıklı güven havası içinde ve iki ülkenin ortak menfaatlerine hizmet edecek ve Arap-Türk ilişkilerini güçlendirecek şekilde çözmeye hazır olduğu" görüşü yer aldı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr