kapat

CUMA 25 EYLÜL 1998

Polis, "beyinler"in peşinde

İçel Polisi, gemide ele geçirilen 3 ton kokainle ilgili olarak perde arkasındaki kişilerin peşine düştü.

Ankara- İçel Emniyet Müdürlüğü, bir gemide yakalanan, 15 trilyon lira değerindeki 3 ton kokainin ardından, şimdi de kokain şebekesinin "beyin"lerini ortaya çıkarmak için operasyon sürdürüyor.

Kaçakçılık olayı ile ilgili olarak işadamları Hüseyin Özükanar ile Mehmet Tutkun ve bu 2 işadamının sahibi oldukları meyvesuyu şirketinin Şilili Genel Müdürü Artura Areva da gözaltına alındı.

3 ton kokainin Türkiye'ye getirilmesinin "Normal bir durum olmadığını" belirten uzmanlar, Güney Amerika'dan yola çıkan kokainin Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine ve Rusya'ya götürülmek istenmesinin Türkiye için tehlikeli bir gelişme olduğunu da söylediler.

Hemen hiçbir Türk işadamının 15 trilyonluk kokaini Türkiye'ye getirmeye cesaret edemeyeceğini, kokain için yüklü bir ödeme yapmadan malın kendisine teslim edilemeyeceğini kaydeden uzmanlar şu değerlendirmede bulundular:

"Türk işadamlarının kaçakçılık olayındaki rolünü araştırıyoruz. Bu kadar kokain Türkiye'de tüketilemeyeceğine göre Avrupa ve Rusya'ya gidecekti. Bu durum Türkiye'nin kokain kaçakçılığında yeni güzergah sinyali veriyor. Bunu belirlemek için uluslararası düzeyde çalışma yapmaya başladık."

Bir yetkili, kokainin Şili'den yüklendiğini, meyvesuyu fabrikasının genel müdürünün Şilili olmasının da dikkat çekici olduğunu belirtti, "Belki kokainin fabrikada saklanması karşılığında karşılıksız konsantre veriliyordu. Tüm bunlar araştırılıyor. İşadamlarının bağlantısı üzerinde duruluyor" dedi.

Geçen yıl dünyada ele geçirilen uyuşturucunun yüzde 43'ünü yakalayan Türk polisinin, dünyanın en büyük kokain operasyonunu da başarı ile tamamlaması Türk polisinin uluslararası düzeydeki prestijini artırdı.

Kokain operasyonunu daha önce Kaçakçılık Dairesi Başkanlığı döneminde Kısmetim-1 ve Lucky-S operasyonlarını yönlendiren Haluk Bahçekapılı yönetti.

Bahçekapılı operasyonu anlatırken, Güney Amerika'dan gelen, Bahama bandıralı "Silkeborg" adlı geminin, Atlantik'ten itibaren takibe alındığını bildirdi, şöyle dedi: "Gemi, Mersin limanına yaklaşırken başlattığımız son nokta operasyonunda, büyük mutluluk ve heyecan duydum."

Kokainin, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin limanlarında neden boşaltılmadığını çözemediklerini ifade eden Bahçekapılı, "Sanırım, Mersin Limanı'ndaki yoğunluk nedeniyle farkedilemeyeceklerini sanarak, buraya boşaltmak istemiş olabilirler" diye konuştu.

Operasyonda yakalanan 4'ü yabancı uyruklu, 14 kişinin sorgulamalarının devam ettiği belirtilirken, organizasyonun bağlantılarının araştırıldığı, bu kişilerin sorgulamaları sonucu durumlarının daha da netlik kazanacağı öğrenildi. Diğer taraftan, kokainlerin ele geçirildiği Bahama bandıralı "Silkeborg" gemisi hakkında tutanak tutuldu. İşlemlerin bitmesinden sonra geminin, Mersin Limanı'ndan ayrılacağı bildirildi.

SAYGI ÖZTÜRK - ŞEVKET COŞKUN


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr