kapat

PERŞEMBE 24 EYLÜL 1998

Şahin yakalandı

Firari babalardan Sedat Şahin, eşinin doğum yaptığı sırada, Berlin'de yakalandı. Operasyonu Türk ve Alman polisi ortaklaşa düzenledi.

Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı yeraltı dünyasının tanınmış ismi Sedat Şahin'in Berlin'de, Türk ve Alman polislerin birlikte düzenlediği bir operasyonla yakalandı.

Berlin Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Berlin polis güçlerinin önceki gün akşam saatlerinde, Sedat Şahin'i, eşi bir hastanede doğum yaptığı sırada yakaladığı kaydedildi. Şahin'in, işlemleri tamamlanmak üzere tutuklanarak cezaevine konulduğu belirtildi. Polis yetkilileri, Sedat Şahin'in Türk görevlilerle yapılan ortak çalışma sonucu ele geçirildiğini söylediler.

Şahin'in suç dosyası

Almanya'da yakalanan Sedat Şahin, İstanbul DGM tarafından "cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan gıyabi tutuklu olarak aranıyordu. Sedat Şahin'in adı ilk kez, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Mehmet Nafi Çapan ile aralarında çıkan anlaşmazlıkla duyuldu.

İddialara göre, Şahin'in adamları olan Cihan Kaplan ve Esabil Karataş, 1984 yılında yurtdışına kaçırdıkları 10 kilogram eroinin parası olan 700 milyon lirayı Çapan ve ortağı Hüseyin Temurtaş'a vermediler. Bunun üzerine Kaplan ve Karataş, 4 Mart 1993'de Hüseyin Temurtaş'ın oğlu Ramazan Temurtaş tarafından Bahçelievler'de öldürüldü.

Şahin de adamlarının intikamını almak için Zekeriya Kocaman ve Mustafa Sönmez'le birlikte, Hüseyin Temurtaş ile oğlu Çetin Temurtaş'ı, içinde bulundukları otomobili Çağlayan'da otomatik silahlarla tarayarak öldürdü. Bu olaydan sonra yakalanarak tutuklanan ve cezaevine konulan Şahin, aynı olaydan dolayı suçladığı Mehmet Nafi Çapan'ın da öldürülmesi için adamlarını peşine taktı.

İlk olarak 29 Aralık 1994'de Maslak'taki Harp Akademileri Komutanlığı önünde 34 Gülüm 003 özel plakalı otomobile yönelik düzenlenen silahlı saldırıda, Çapan ve 9 yaşındaki kızı Gülben hafif yara alarak kurtulmuşlardı. Bu girişimden sonra belindeki rahatsızlık nedeniyle İnternational Hospital Hastanesi'nde tedavi gören Çapan, 10 Ekim 1996 tarihinde, hastane çıkışında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Baba ve oğul Temurtaş'ı öldürme, Mehmet Nafi Çapan'ın da öldürülmesi olayında azmettirici olduğu gerekçesiyle çarptırıldığı hapis cezasını 11 Haziran 1997'de tamamlayan Sedat Şahin, Samsun Kapalı Cezaevi'nden tahliye oldu.

Adamları yakalandı

Samsun'un Bafra İlçesi nüfusuna kayıtlı Şahin ayrıca, Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kardeşini yaralayan Okan Öztürk'ün öldürülmesi olayına ilişkin dava kapsamında da tutuksuz olarak yargılanıyor.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince 25 Mayıs 1998 günü Sedat Şahin'in lideri olduğu organize suç şebekesine yönelik operasyonda, Şahin'in 12 yıl 2 ay hapis cezasına hükümlü kardeşi Vedat Şahin ile 11 adamı, 9 adet ruhsatsız tabanca ve biri otomatik 2 adet av tüfeği ile yakalanmıştı.

Sorguları yapılan bu kişilerin, Sedat Şahin'in azmettirmesi sonucu işadamı Nihat Demir'in 1996 yılında işyerinin basılarak silah tehdidiyle haraç istenmesi, 1997 yılında işadamı Serdar Yılmaz'ın fidye istenmek amacıyla evinden alınarak kaçırılması, Mustafa Bülent Arslan'ın öldürülmesi, Silivri'de işadamı İrfan Balcıoğlu ile eşinin otomobiline ateş açılarak her ikisinin de yaralanması, yine Silivri'de bulunan otel ve gazinolardan haraç alınması, İstanbul'daki bazı işadamlarından son 2 yıl içinde haraç istenmesi ve zorla çek-senet tahsilatı yapılması, Bursa'da işadamı Arif Çelen'in 1997 yılında yaralanması, Taksim Gezi Parkı'nda Bilal Akın ve Oktay Cincioğlu'nun öldürülmesi, Balıkesir'de Zafer Timurodaman'ın yaralanması, 20 yıl hapse hükümlü Nurettin Özdemir'in Bayrampaşa Cezaevi'nden kaçırılması ve Bayrampaşa Cezaevi'nde toplu ayaklanma çıkartılması olaylarına katıldıkları anlaşılmıştı.

Sedat Şahin, halen İstanbul DGM'de açılan dava kapsamında "cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan gıyabi tutuklu olarak yargılanıyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr