kapat

ÇARŞAMBA 23 EYLÜL 1998

Ali Rıza Kardüz (e-posta:arkarduz@sabah.com.tr )

Azize Muhamed'e karşı

Wan Azizah Wan İsmail, (bundan sonra Azize diyeceğim) 47 yaşında Dublin'de eğitim görmüş bir göz doktoru. Altı çocuk annesi, başı örtülü bir müslüman kadın.

Azize Hanım anlatıyor: "Evin kapısı açıktı. Kocam içeride gazetecilerle sohbet ediyordu. Büyük bir gürültü ile irkildik. Yüzlerine maske geçirmiş, siyahlar giymiş terörist kılıklı insanlar açık kapıyı parçalayarak içeri doluştu. Silahlarını üzerimize doğrulttu. Hükümet emri ile hareket ettiklerini söyleyerek kocamı yaka paça götürdü. Halbuki kocam, hükümet istediği an karşı koymadan güvenlik güçlerine teslim olacağını ilan etmişti."

Azize iki gün önce yaka paça götürülen ve devlet güvenliği gerekçesiyle hâlâ gözaltında tutulan, Malezya'nın eski Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anwar İbrahim'in eşi (Bundan sonra Enver diyeceğim). Din kardeşimiz Enver Bey 52 yaşında. 2 Ekim 1998 tarihine kadar, tam 15 yıldır Malezya Başbakanı Datuk Şeri Mahathir Bin Mohamad'ın (bundan sonra Muhamed diyeceğim) yardımcısı idi. 73 yaşındaki Muhammed 17 yıldır Malezya'nın tek hakimi. Enver'i "-Bu benim oğlum. Benden sonra Malezya'yı bu yönetecek" diyerek bugüne taşıdı.

Muhammed ve Enver Malezya'yı "küçük Amerika" yapmak iddiasıyla cesur politikalar uyguladılar. Malezya parasını dolara bağladılar. Yabancı sermayeye kapılarını açtılar. Akan yabancı sermayeye dayalı olarak büyük sanayi tesisleri kuruldu. Alt yapı projeleri geliştirildi. İnşaat sektörü parladı. Asya Kaplanları'nı etkileyen krizden Malezya çok mu çok etkilendi. Geçen Temmuz ayından buyana Malezya parası yüzde 40 değer kaybetti.

Borsa yüzde 75 düştü. Malezya ekonomisi perişan oldu. (Bir ara bilgi: Türkiye'de geçen Temmuz ayından buyana bizim paramız yüzde 57 değer kaybetti. Borsa endeksimiz dolar olarak geçen Temmuz'dan buyana yüzde 40, yılbaşından buyana yüzde 60 düştü... Ama bizde telaş yok... Olmaması da doğal. Burası Türkiye Abicim!..)

İşler sapa sarınca 15 yıllık baba-oğul ilişkileri de bozuluyor. Hele hele Endonezya'da Suharto'nun devrilmesi, Muhamed'in koltuğunda gözü olanları tahrik ediyor.

Muhamed, serbest piyasa ekonomisinden dönüş yaparak, kambiyo kontrolü getirerek, faizleri düşürerek Malezya ekonomisini toparlamaya kalkınca, 15 yıldır peşinden ayrılmayan Enver karşısına geçti. Meğer ise Enver Bey halkçı imiş. Kamu kaynaklarının belli büyük sanayi kuruluşlarına aktarılmasına karşı inmiş. Şeffaf politikalardan yana imiş. Yabancı sermayeye serbesti istermiş. IMF politikalarını benimsermiş. Demokrasiden yana imiş.

İhtiyar kurt Muhamed, evladı gibi bağrına bastığı Enver'in başına dert açacağını fark etti. Baktı ki nasihat ile yola gelmiyor" - Bu adam evlatlığı Sukma Dermayan ve metin yazarı Münevver Anis ile eşcinsel ilişki içinde... Bir çok kadının ırzına geçti. Para ile Enver'i başbakan yarımcılığından ve maliye bakanlığından uzaklaştırdı.

Malezya'nın nüfusu 20 milyon. Nüfusun yüzde 59'u Malay, yüdzde 32'si Çin birarada yaşıyor. Müslüman asıllı çoğunlukta. Büyük işler Çin sremeayeyi hakimiyetinde, Muhamed kamu fonlarını kandeni bağlı Mlayamüteşebbisleri ne akıtıyor, nların ekonomiye hakim olmaları için çaba gösteriyor.

Sokaktaki huzursuzluğun Suharto'yu bile koltuğundan indirebildiğini gören Enver, Muhamed'e karış sokağı ateşledi.

Malezya kanunlarına göre polisin izini olmadan sokakta 4'ten fazla insanın biraraya gelmesi yasaktır. Ama Enver başbakan yardımcılığından ayrıldıktan sonra yollara düştü. Yanında başörtülü karısı Azize Hanım Muhamed'e karşı sokak gösterileri düzenlemeye başladı.

Geçen Pazar günü Britanya Uluslar Topluluğu Oyunları için Malezya'ya giden İngiliz Kraliçesi Kuala Lumpur'da Başbakan Muhamed tarafından ağırlanırken, Enver meydanlarda toplanan kalabalığa Muhamed'in hatalarını anlatıyordu. İşte o toplantıdan sonra güvenlik güçleri Enever'i evinden alıp götürdü. Enver taraftarlarının ertesi günkü gösterileri güvenlik güçlerince dağıtıldı.

Azize, Enver içeride kaldığı sürece muhalefet hareketinin liderliğini üstleneceğini açıkladı. Bir zamanların sakin ülkesi Malezya şimdi sadece ekonomik bakımdan değil, sosyal bakımdan da kaynıyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr