kapat

ÇARŞAMBA 23 EYLÜL 1998

Erdoğan için son saatler

Siirt'te yaptığı bir konuşma nedeniyle Diyarbakır DGM'de yargılanan İstanbul Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın kaderi bugün ya da yarın belli olacak

ERSİN BAL

Ankara- Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaderini belirleyecek olan temyiz incelemesi, Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi'nde bugün veya yarın görüşülecek.

Erdoğan'ın dosyasını inceleyen 8'inci Ceza Dairesi tetkik hakiminin, incelemeyi tamamladığı ve görüşünü, nihai karararı kararı verecek olan beş kişilik heyete sunmaya hazır olduğu öğrenildi.

Yargıtay'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre son anda bir değişiklik olmazsa, Erdoğan'ın temyiz dosyası bugün veya yarın yapılacak müzakerede ele alınacak ve karar açıklanacak.

4 ay hapis yatacak

Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Başsavcı Vural Savaş'ın görüşüne katılarak mahkumiyet kararını onaylarsa, Erdoğan son umut olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak "karar düzeltme" talebinde bulunabilecek. Erdoğan'ın bu talebi de reddedilirse, mahkumiyet kararı kesinleşecek ve cezanın infazına geçilecek.

Onama kararı, Erdoğan'ın cezaevine girmesine, belediye başkanlığının düşmesine, siyasi hayatının sona ermesine ve FP'den ihraç edilmesine neden olacak. Erdoğan bu durumda, 10 aylık hapis cezasına karşılık infaz yasasına göre toplam 4 ay cezaevinde kalacak.

Yasa ne diyor?

Erdoğan'a verilen mahkumiyet kararının dayandığı Türk Ceza Kanunu'nun 312'nci maddesinin 2'nci fıkrası şöyle: "Halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılır. Bu tahrik umumun emniyeti için tehlikeli olabilecek bir şekilde yapıldığı takdirde faile verilecek ceza üçte birden yarıya kadar artırılır."

Neden mahkum oldu?

Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, Siirt'te Refah Partisi İl Başkanlığı tarafından 6 Aralık 1997'de düzenlenen açık hava toplantısındaki konuşmasına Ziya Gökalp'in "Minareler süngü, kubbeler miğfer/Camiler kışlamız, müminler asker" dizeleriyle başlayan Erdoğan'ın sözleri üzerine görüş bildirmişti.

Başsavcı Vural Savaş tarafından hazırlanan 13 sayfalık tebliğnamede, son derece sert ifadeler kullanılmış ve Erdoğan'dan "ucuz kabadayı", "Makyevelist kişilik sahibi" diye söz edilmişti.

Savaş, Erdoğan'ın "Suça konu şiir benim değil, Ziya Gökalp'in" sözlerini ise, "Atatürk'ün ordular ilk hedefiniz Akdenizdir sözlerinin bölücü terör örgütü PKK lideri tarafından tekrarlanması suçun oluşumunu engellemez" diye cevaplamıştı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr