kapat

CUMARTESİ 12 EYLÜL 1998

Yeşil ranta kurban

İstanbul'daki yangınların arazi mafyası tarafından çıkarılma ihtimali yükseliyor. Yetkililer, terör süsü vermek için başka yerlerde de yangın çıkarıldığı görüşünde

İstanbul'da önceki gün altı ayrı bölgede, binlerce dönümlük yeşil alanı yok eden orman yangınları sonrasında olayın suçluları belirlenmeye çalışılıyor. Yetkililer yangınların arazi mafyası tarafından çıkarılmış olması ihtimalinin güçlendiğini belirtiyorlar. Özellikle son bir yılda artarda inşa edilen plazalarla hem konut hem de işyeri olarak cazibe merkezi haline gelen Kavacık'ta binlerce dönümlük orman dünkü yangınla çorak topraklara dönüştü.

Yetkililer özellikle bu bölgede arazi mafyasının etkin olduğuna dikkat çekerek, "Diğer yangınların olaya terör süsü verebilmek için özellikle çıkarılmış olması ihtimali de var" diye konuştular.

Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na geçerken köprüden önceki son çıkış noktası Kavacık. Düne kadar uçsuz bucaksız orman arazilerinin boy gösterdiği, "Beykoz'un sırtları" diye anılan yerdi. 1980'li yılların sonunda arazi mafyasının kanlı hesaplaşmalarına sahne olarak geldi gündeme. O zaman oralarda orman içinde yer açıp, çiftlik evi kurma modası vardı.

Köprü ile başladı

İstanbul'u birbirine bağlayan ikinci köprünün faaliyete geçip işlek hale gelmesinin ardından bölgedeki hızlı değişim başladı. Son bir yıl içinde Kavacık'ta anlı şanlı plazalar birbiri ardına boy göstermeye başladı. Kavacık Çavuşbaşı Köyü arasındaki patika yol son model lüks arabalara hizmet veriyordu artık. Bu kadar çalışan insana ev de gerekliydi. Önce orman işletmesinden alınan bir kaç parsel arazi üzerine inşa edildi lüks evler. Sonra bunlar da yetersiz kaldı. Talep çoktu. İşte tam bu noktada dün şaibeli bir yangın çıktı Kavacık'ın hemen kenarındaki Elmalı Baraj havzasında.

İnsanlar susarken yangınla kavrulan topraklar üzerine "baraj" manzaralı bir kaç ev kurabilmek için, milyarlarca liralık rant elde edebilmek için çoktan harekete geçti belki de birileri.

5 kişi gözaltına alındı

Bu arada önceki gün meydana gelen yangının ardından gözaltına alınan beş kişi dün öğle saatlerine kadar Çavuşbaşı Jandarma Karakolu'nda sorgulandıktan sonra saat 15.30'da Beykoz Adliyesi'ne sevkedildiler.

Beykoz Cumhuriyet Savcısı Mehmet Koçum tarafından sorgulanan T.D. (17), Mehmet Sait Gül (18), Yunus Demirbaş (27), Muzaffer Akpınar (19) ve Ziya Apdi Sural (62), Beykoz Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Rus pilotlar söndürdü

İstanbul'da meydana gelen yangına ilk müdahele Rus ekipten geldi. Ormanların yangının hassas olduğu üç aylık yaz sezonu için kiralanan helikopterleriyle her an yangınlara müdahele için hazır bekleyen Rus pilotlar, dün ustaca müdahele ettikleri yangının kısa sürede sönmesini sağladılar.

Rus pilotlar 20 kişilik bir ekip olarak Türkiye'ye geldiklerini ve İstanbul'un yanı sıra Karadeniz ve Ege'de de arkadaşlarının yaz boyunca görev yaptığını söylediler. Ayda bin dolar maaşla çalışan Rus pilotlar yalnızca Türkiye'de değil dünyanın her yerinde yangınlara müdahelede görev alıyorlar.

MEHMET ÖZIŞIK-YALÇIN BEL-NURTEN ERTUL


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr