kapat

CUMARTESİ 12 EYLÜL 1998

Ödülü sürgün oldu

Harabe halde devraldığı Konya Devlet Hastanesi'ni 16'da, cebinden de para harcayarak "çiçek" gibi yapan Başhekim Ahmet Kart görevinden alındı.

SELÇUK YILDIZ (SHA)

Doktor Ahmet Kart, 13 Mayıs 1996'da yıkık dökük, içler acısı bir halde olan Konya Devlet Hastanesi'ne başhekim olarak atandı. Göreve gelir gelmez ilk icraatı "yeniden yapılanma" çalışmalarını başlatmak oldu.

Türkiye'de ilk kez bir kamu hastanesi çalışanları kendi aylıklarından bağış yaparak, hastanenin düzeltilmesi için 1996'da 250 milyon lira topladılar. Başhekim Kart'ın ikinci icraatı ise hastanenin içler acısı halini video kameraya kaydedip Konya'nın zenginlerine, derneklere, vakıflara ve meslek odalarına izletmek oldu. Ardından hastaneye para yağmaya başladı. Başhekim kendi cebinden de para verdi.

Başhekim Kart, daha sonra hazırladığı bir rapor ile hastanenin eksiklerini tespit etti. Pislik içindeki mutfak, tuvaletler, koridorlar, binanın dış cephesi, pencereler ve daha birçok bölüm 12 ay içinde yenilendi. Adeta hastane tepeden tırnağa elden geçirildi. Sanki harabe hastane yıkılmış, yerine yeni bir hastane inşaa edilmişti. Devlet Hastanesi gitmiş, yerine "eğitim de verebilecek" yeni bir Numune Hastanesi çıkmıştı. Yeni klinikler açıldı, modern cihazlar alındı, ambulanslar değiştirildi. Tüm bunları Konya halkının desteğiyle yapan Başhekim Ahmet Kart, ailesinden de büyük maddi destek gördü. Başhekim Kart'ın amcası Bekir Kart, şahsi imkanlarıyla 2.5 milyar lira harcayarak hastaneye modern bir konferans salonu kazandırdı.

Her şey arttı

Kart'ın göreve geldiği ilk 6 ayda hastanenin kazancı 74 milyar iken, 16 ay sonunda bu rakam 1 trilyon 32 milyar liraya ulaştı. Günlük hasta sayısı 800'den 2 bine çıktı. Poliklinik sayısı 17'den 34'e yükseldi. Ameliyathane sayısı 7'den 11'e çıkartılırken, günde 400 tahlil yapan laboratuvarda modern cihazlarla 2 bin 600 tahlil yapılmaya başlandı. Hastane personeline hizmetiçi eğitim verildi. Polikliniklere video ve televizyonlar verilirken, tüm birimlerin izlenebildiği kameralar yerleştirildi.

Görevden alındı

Konyalılar'a göre bir mucize gerçekleştiren Başhekim Kart, birçok kurum ve kuruluş tarafından ödüllerildi. Buraya kadar her şey güzeldi. Ama çetelere diklenip, ilaç masrafını azaltınca, olanlar oldu. Birçok ödül ve plaket alan Başhekim Kart'a en son ödül ise Sağlık Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlığın gönderdiği belgede "Görevden alındığı" yazıyordu. Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy ile bizzat görüşen Başhekim Kart, bakandan şu sözleri duydu: "Senin çalışmalarını biliyorum. Ben de başhekimlik yaptım. Takdir ediyorum. Fakat ben şimdi siyasetçiyim. Konya'da ANAP teşkilatı ile aramı açma".

Konyalılar, sürgün kararını durdurabilmek için tam 130 bin imza topladılar. Başhekim de yürütmeyi durdurma için mahkemye başvurdu. Mahkemeden, göreve iade kararı çıktı. Ancak o, halen görevine iade edilmedi. Doktor Kart, şimdi gönderildiği Cihanbeyli Devlet Hastanesi'nde doktorluk görevini sürdürüyor.

Başarısının sırrı neydi?

Başhekim Ahmet Kart, görevden alınmasına neden olan başarısının sırrını şöyle anlattı: "Çete payını kesmek".

Hastanenin ilaç tüketimini tespit edip ona göre ihale açtıklarını belirten Başhekim Kart şöyle konuştu: "Firmaları yarıştırdık. Büyük bir indirim sağladık. Hem hastanemiz 110 milyar lira kazandı, hem de hastanede yatan ya da acil giriş yapmış olanların yakınları ellerinde reçetelerle Konya sokaklarında pahalı ilaç almak için eczane eczane dolaşmaktan kurtuldu. Hasta sahiplerinin cebinden de az para çıktı."

Bu arada, Ahmet Kart'ın başhekimliği sırasında baştan yarattığı Konya Numune Hastanesi'ne şimdiki yönetim tarafından ISO 9000 Kalite Belgesi alınmak isteniyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr