kapat

CUMARTESİ 12 EYLÜL 1998

Dosyası kabarık

Hakkında görevden alınma sürecinin başlamasıyla köşeye sıkışan Clinton, Savcı Starr'ın 445 sayfalık raporunda 11 ayrı suçtan sorumlu tutuluyor.

SAVAŞ SÜZAL (WASHINGTON)

Amerika'nın 42'inci Başkanı Bill Clinton'ın görevden alınmasıyla sonuçlanabilecek süreç başlarken Başkan, umutsuz bir şekilde özür dileme turlarına devam ediyor. Internet ile kamuoyuna açıklanacak Özel Savcı Kenneth Starr'ın raporunda Clinton'ın 11 ayrı suçtan sorumlu tutulduğu belirtiliyor. Bu suçlardan bazıları şöyle:

Paula Jones davasında yeminli ifadede yalan söylemek,

Yeminli ifadesinde Büyük Jüri'ye yalan söylemek,

Monica lewinsky davasında tanıkları yalan söylemeye teşvik etmek,

Başkanlık makamını ve yetkilerini kötüye kullanmak,

Kendisini korumakla görevli gizli servis elemanlarının ifade vermesini önlemek,

Federal yargıca, Monica Lewinsky ile seks ilişkisi konusunda yalan söylemek,

Aynı yalanı ulusa yaptığı canlı yayın konuşmasında tekrarlamak.

Raporda ayrıca Beyaz saray telefon kayıtlarından Paula Jones davası sırasında tanık olarak ifade vermeden önce Clinton'ın Monica ile yaptığı telefon konuşması kayıtları da yer alıyor.

Destek yetersiz

Zor günler yaşayan başkan için herşey de ters gitmeye başladı. Hakkındaki azil sürecini erteleme, geciktirme ve özür dileme turlarına devam eden Clinton, bağlı olduğu kiliseden bile atılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bağlı olduğu Baptist Kilisesi yetkilileri, işlediği günahlar konusunun kendisi ile Tanrı arasında bir sorun olduğunu belirttiler. ancak böylesine bir kişinin ulusun başına geçmesi ve ülkeyi yönetmesinin yanlış olduğunu vurguladılar.

Tüm özür dilemelerine rağmen Clinton yine de yeterli desteği toplayamadı. Görüştüğü Demokrat Partili senatörlerin "Başkan'ı affettik" dediler. Ancak bu senatörlerin, Kongre'de başlayan Yüce Divan işleminden kurtulmasını sağlayabilecek yeterli taraftar ve güçleri olmadığı belirtiliyor.

Bu arada CBS televizyonunun anketine göre, Clinton'ın desteği gittikçe düşüyor. Lewinsky ile ilişkisini kabul ettiğinde bile yüzde 65'lere yükselen desteği Ocak ayından beri ilk kez 60'ın altına düştü ve yüzde 59 oldu.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr