kapat

CUMARTESİ 12 EYLÜL 1998

Sen de mi Holbrooke?

Amerika, ünlü diplomat Richard Holbrooke şokunu yaşıyor. Clinton'ın BM Büyükelçiliği için düşündüğü başarılı diplomatın mali dökümanlarda yolsuzluk yaptığı ortaya çıkan Holbrooke'un siyasi geleceği sona ermek üzere.

ŞEBNEM ŞENYENER

Seks skandalı ile başı büyük dertte olan Amerika Başkanı Bill Clinton, dünyaca ünlü diplomat Richard Holbrooke'un siyasi hayatını dün aldığı bir kararla bitirdi. Uzun bir süreden bu yana gizli gizli Holbrooke'u inceleyen Clinton, Amerika'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği'ne düşündüğü ünlü diplomatın ismini Senato'ya vermekten vazgeçti. Çünkü Başkan "Holbrooke'un mali dökümanlarda tutarsızlık" yaptığını saptadı.

CBS Televizyonu'nun bildirdiğine göre, Clinton halen Kıbrıs Özel Temsilcisi olan Holbrooke'u Bill Richardson'dan boşalan BM Büyükelçiliği görevi için düşünüyordu. Richardson'ı Enerji Bakanlığı'na aday olarak gösteren Clinton, Eylül başında Holbrooke'un ismini de Senato'ya oylaması için vermesi bekleniyordu. Ancak Clinton ismi bir türlü Senato'ya vermiyordu. Bu gecikmenin nedeni olarak Başkan'ın başına gelen seks skandalı olarak gösterilmişti.

Bosna Savaşı'nı bitiren Dayton anlaşmasının mimarı olan eski banker Holbrooke da nedenini anlamadığına dair açıklamalar yaparken, CBS'ye göre Clinton Holbrooke'dan vazgeçti. Mali anlaşmaları "kitabına uydurduğu" belirlenen Holbrooke'un bu kararla günün birinde Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na gelme hayali de tümüyle imkansız hale geldi.

Bu açıklama BM koridorlarında büyük bir çalkantıya neden oldu. Özellikle Türk diplomatlar kararı şaşkınlıkla karşıladılar. Bu tedirginliği BM'nin çok sayıdaki diplomatı paylaştı. Kosova'daki gelişmelerle birlikte Ağustos'tan beri tatilde olan Holbrooke'un Kıbrıs özel temsilciliği görevini sürdürmeye devam edip etmeyeceği de belirsizlik kazandı. Öte yandan, Holbrooke'un eşi, Gazetecileri Koruma Komitesi ve Helsinki Watch insan hakları grubu adına 19 eylülde BM genel kurulu için New York'a gelecek olan dışişleri bakanı Ismail Cem için özel bir akşam yemeği düzenliyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr