kapat

ÇARŞAMBA 02 EYLÜL 1998

Zeynep Göğüş (e-posta:zgogus@sabah.com.tr )

Türk Müslümanlığı

İslamcılar demokrat olabilirler mi? (Olmak ya da olmamak. Mesele bu!..) Deniz Kuvvetleri komutanından "haz'rol" bir cevap: "Türk Müslümanlığı laik ve demokrattır." Hadi buyrun tartışmaya...

70 sonrası dönemde yeni bir muhafazakârlık ideolojisi gibi piyasaya sürülen Türk-İslam sentezi lâkırdısından az çekmedik ki biz! Türk-İslam sentezi yüzyıllardır zaten mevcut ve muhafazakâr yüklemelerinden arındırılmak koşuluyla Türk Müslümanlığı ile aynı kapıya çıkar.

Elbette ki bir Türk Müslümanlığı var. Hem de tam bin 100 yıldır var! Komutanın yaptığı olsa olsa bir saptamadan ibaret, ama nedense bazı bağnazları yerinden zıplatmaya yetti.

Üstelik şimdi bir de Euro-İslam var! Biraz Fransa'daki Kuzey Afrika kökenlilerin, biraz İngiltere'deki Güney Asyalı Müslümanlar'ın, ama en önemlisi de Avrupa'daki üç milyon Türk yüzünden var. Yeni Euro İslam'ın kaynağı, Türk Müslümanlığı... Daha eskiden de kutup yıldızı Mekke yerine İstanbul olan bir Balkan/Avrupa Müslümanlığı vardı.

Türk Müslümanlığı olur da, Rusya Müslümanlığı olmaz mı? O da var... İzvestia gazetesi 13 Ağustos'ta Rusya Federasyonu'nda halen sekiz bin imamın bağlı bulunduğu Rusya Müftüler Konseyi'nin başındaki Ravil Zeynuddin ile yapılan bir görüşme yayınladı. Rusya Başmüftüsü, Vahabilikle ilgili bir soruyu yanıtlarken böyle bir İslam okulunun olmadığını söylüyor ve Vahabiliğin daha ziyade bir kavram olduğunun altını çiziyor.

Rusya Başmüftüsü'ne göre; "Vahabiler ılımlı İslam'ın eleştirisinde giderek daha fazla radikalleşip farklı görüşlere daha az hoşgörülü hale geliyorlar. Bu durum sadece Rusya'da değil, Rusya dışında da pek çok çevreyi korkutuyor."

Asıl dikkat çekici olan Başmüftü'nün şu sözleri: "Biz Vahabiliğe karşıyız. Rusya toprakları üzerinde bin 100 yıldır İslam'ın ılımlı bir şekli olan Hanefiliğin Sünni kolu varolmaktadır.... Bugünkü Rusya'da 10 bin Vahabi ya var ya yok. O nedenle tüm Rusya Müslümanları'nı aynı kefeye koymak haksızlık olur..."

Söz Türk Müslümanlığı'ndan açılmışken, aklıma Ege kıyısındaki Caprice Oteli geldi. Kadınlar plajı uygulaması yapan haremlik selamlık bu beş yıldızlı otele gidenler hangi İslami kanattan? Ayrıca "kaprisli otel", reklamlarında "cinsiyet ayrımcılığı" yaptığı için para cezası yedi geçenlerde.

Sabah-ı şerifler hayrolsun! Reklamlara baktığınızda çoğu kez satılık olanın otomobil mi, yoksa üzerindeki "bayan" mı olduğunu anlamadığınız bir çağda, cinsiyet ayrımcılığının hangi vesileyle olursa olsun Sanayi Bakanlığı Reklam Kurulu'nun aklına gelmesi iyi bir şey de...


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr