kapat

ÇARŞAMBA 02 EYLÜL 1998

Prostat müjdesi

Amerika'da geliştirilen ve prostat kanserini ameliyatsız tedavi eden "Brachythrepy" yöntemi çok başarılı sonuç verdi

ARTIK prostat kanserinin tek tedavi yöntemi ameliyat değil. Amerika'da bıçak altına yatmaya alternatif olarak geliştirilen Brachytherapy (kısa terapi) metodu, erken teşhis edilen prostat kanserini yok ediyor. Yakında tüm dünyada uygulanacak olan yeni yöntem hem ameliyat kadar başarılı sonuç veriyor, hem de ışın terapisinden çok daha etkili.

YENİ yöntemde hastanın prostatına "tohum" denilen radyoaktif maddeler enjekte ediliyor. Bu maddeler tümörlü hücreleri kurutuyor. Ameliyatta olduğu gibi geçici idrar ve iktidarsızlık sorunu da yaşanmıyor. Johns Hopkins prostat uzmanlarından Dr. Patric Welsh "Brachytherapy kısa ve orta vadede başarılı sonuç verdi. Uzun vade sonucunu göreceğiz" dedi.

BRACHYTHERAPY uzmanı Dr. Haakon Ragde ise, yüzde 76'lık başarı sağlandığını açıkladı. Aslında söz konusu yöntem ilk kez, Dr. Ragde'nin bulunduğu Seattle Northwest Hastanesi'nde 10 yıl önce 152 hastaya uygulandı. Hastaların 147'sinde şu anda kanserli hücreye rastlanmadı. Amerika'da yılda 200 bin erkeğe prostat kanseri teşhisi konuyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr