kapat

ÇARŞAMBA 02 EYLÜL 1998

2 sürpriz tanık

Özdemir Sabancı ve 2 arkadaşının öldürdüğü suikastle ilgili olarak, Sabancı Center'de görevli olan ancak sonra işlerine son verilen 2 personel dinlenecek. Ancak personelden birinin izi bulunamıyor.

VELİ SARIBOĞA (SHA)

İşadamı Özdemir Sabancı ve 2 çalışma arkadaşının 9 Ocak 1996'da Sabancı Center'de öldürülmesiyle ilgili davaya dün İstanbul 1 No'lu DGM'de devam edildi.

4'ü tutuklu 12 sanık davanın duruşmasına, tutuklu yargılanan Ercan Kartal, Fatma Erdem, Ferhan Taş, Murteza Deveci ile tutuksuz sanıklar Metin Narin katıldı. Suikastten sonra teslim olan tutuklu sanık Mustafa Duyar duruşmaya gelmedi.

Sanık Ercan Kartal, iddia edildiği gibi Sabancı eylemiyle ilgisi olmadığını, eylem talimatı vermediğini kendisine MİT tarafından komplo kurulduğunu ileri sürdü. Kartal, DGM'lerin bağımsız ve tarafsız olmadığı emniyetin hazırladığı fezlekeye göre karar verildiğini ileri sürerek DGM duruşmalarını süresiz olarak boykot edeceklerini söyledi. Duruşma sırasında 2 bildiri açmak isteyen Kartal jandarma tarafından engellendi.

Kameradaki görüntü

Sabancı Ailesi'nin avukatı Vehbi Kahveci, olay günü Sabancı Center'ın A kapısında görevli olan Galip Akbaş'ın, suikastçi Mustafa Duyar ve İsmail Akkol'u kapıda karşılayıp bir şey konuştuğunu, sonra da suikastçilerin içeriye girdiğini, bunun binanın güvenlik kameralarıyla da saptandığını belirtti. Avukat Kahveci, görevli Galip Akbaş'ın suikastçilere yardımcı olmuş olabileceğine dikkat çekerek, duruşmada tanık olarak dinlenmesini istedi. Olaydan bir süre sonra alkolik olduğu gerekçesiyle işine son verilen Galip Akbaş'ın adresi, tespit edilememişti.

Avukat Vehbi Kahveci, Akbaş'ın adresinin tespit edilerek mutlaka duruşumada dinlenilmesi gerektiğini, ayrıca cinayetlerin işlendiği 25'inci katta görevli olan Dursun Bozkurt isimli görevlinin olay günü tanıtım kartının yan odada bulunduğunu hatırlattı. Kahveci, ancak Bozkurt'un olayın hemen ertesinde "Cinayetlerle ilgili hiçbir şey görmedim" beyanatında bulunduğunu, savcılık ve polis ifadelerinin de çelişkili olduğunu belirterek, Bozkurt'un da tanık olarak dinlenmesini talep etti.

İade için yazı gidecek

Mahkeme heyeti, Galip Akbaş'ın adresinin tespit edilerek duruşmada hazır bulundurulması için emniyete yazı yazılmasına, Dursun Bozkurt'un da tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Heyet, Almanya'da olduğu ileri sürülen suikast sanığı Fehriye Erdal'ın Alman makamlarından iadesinin istenmesi amacıyla iade talepnamesi düzenlenmesine karar verdi.

Cinayetin işlendiği gün olay yerinden alınan bir tek tel kılın Adli Tıp'ta incelenmesinden sonra hazırlanan rapor da okundu. Raporda, kıl örneğinin Mustafa Duyar'a ait olmadığı belirtildi.

Duruşma, eksiklerin tamamlanması için 5 Kasım'a ertelendi.

İddianamede gıyabi tutuklu sanık İsmail Akkol Fehriye Erdal itirafcı sanık Mustafa Duyar ve eylem talimatını verdiği iddia edilen Ercan Kartal hakkında idam cezası, sanıklara yardım ve yataklık yaptığı iddia edilen ve tutuksuz olarak yargılanan sekiz kişi hakkında 4.5 yıla kadar ağır hapis cezası isteniyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr