kapat

ÇARŞAMBA 02 EYLÜL 1998

Zenginlerin treni İstanbul'a vardı

Ünlülerin treni Orient Express, 22 yıl sonra İstanbul'da. Nostaljik bir seyahat düşleyenlerin Paris'ten başlayan bu seyahat için 850 milyon lirayı gözden çıkarmaları gerekiyor.

ÖZLEM AKSOY

Bir zamanlar Atatürk, Agatha Christie, W. Chuchill gibi ünlü isimlerin seyahat ettiği efsanevi Orient Express 22 yıldan sonra ilk kez Türkiye'de durdu. Cumhuriyetin 75'inci yılı dolayısıyla İstanbul'a uğrayan tren Zihni Holding ve Orient Express'in bağlı bulunduğu Sea Containers işbirliği ile dünyanın en zengin isimlerini Türkiye'ye taşıdı. Yolcular arasında bir Fransız firmasının İstanbul bürosunda danışman olarak görev yapan Gülay Sümerkan isimli Türk de bulunuyor.

Seyahat değil bir yatırım

Orient Express'le gezmenin sadece bir ulaşım aracı ya da öylesine bir seyahat olmadığını söyleyen Orient Express Yönetim Kurulu Başkanı Nick Varian, bir müze niteliği taşıyan bu trenle seyahatin insan hayatı için bambaşka bir tecrübe olacağını ifade etti. 1883 yılından bu yana seferde olan Orient Express'in 1976 yılında Sea Containers şirketi tarafından tamamıyla orjinal haline bağlı kalınarak yenilendiğini ve 5 yıldızlı otel hizmetiyle seferlere sunulduğunu söyleyen Varian, seyahate katılanların 1920'li yılları adeta yaşadığını, bu tecrübenin bir anlamda kendi hayatlarına yapılan bir yatırım olduğunu söyledi.

Orient Expressi ile seyahat etmenin maliyeti 3000 dolar (yaklaşık 840 milyon lira). Ancak bu özel bir seyahat olduğu için daha pahalı. Normal rotası Paris-Venedik ya da Londra-Paris olan ve içinde sadece bir gece kalınan trenle böyle bir seyahat aslında 1600 dolara maloluyor.

Gemileri bir ayakkabı kutusuna benzeten Varian, "Binlerce insan bu gemilerde birlikte seyahat ediyor. Özel bir ortam yaratmak mümkün değil. Oysa bu tren, sunduğu nostalji ile birlikte oldukça romantik zamanlar yaşatıyor. Herkes tıpkı 1920'lerin zenginleri gibi şık şık giyinip, belki de restoranda uluslararası dostlukların başlangıcını yapıyor" dedi.

Eskiden sadece bir tren olarak hizmete başlayan Orient Express, bugün otelleri ve restoranlarıyla birlikte bir grup şirkete dönüşmüş durumda. Orient Express Group'a bağlı olan 16 beş yıldızlı otel, 2 adet çok lüks restoran ve Güney Afrika'da beş safari parkı, üç lüks tren ve bir seyahat gemisi bulunuyor.

Türkler de yolculuk ediyor

126 yolcusuyla birlikte Türkiye'ye gelen Orient Express, yolculuğuna Cuma günü Paris'ten başladı. Önce Budapeşte'ye, sonra Bükreş'e uğrayan ünlü tren, son durak olarak İstanbul'a geldi. Burada bazı yolcularını indirecek ve yeni yolcular alacak olan Orient Express'in müşterileri arasında 20'ye yakın davetli Türk yolcu bulunuyor. Bu yıl bir tecrübe yaşadıklarını söyleyen Nick Varian, çok memnun kaldıklarını belirterek, 1999'dan itibaren Türkiye'ye yaptıkların seferlerin sayısını ikiye çıkarmayı planladıklarını belirtti. 2000 yılında bu sayının dörde yükselebileceğini ifade eden Varian, "Burası fantastik bir yer. Eminim buraya yapılan seferler Türk turizmi açısından da memnuniyet verici olacaktır. Çünkü getirdiğimiz turistler para harcamaktan asla çekinmeyen kişiler. Bunun katkısı tartışılmaz" diye konuştu.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr