kapat

ÇARŞAMBA 02 EYLÜL 1998

İstatistikler Sabah'ı doğruladı

Sanayici durgunluk mağduru İSO'ya üye 827 işletme arasında yapılan Ekonomik Durum Tespiti anketine yanıt verenlerin yüzde 39'u satışların düştüğünü, yüzde 30'u üretimin durduğunu bildirdi

Ekonominin nabzını tutan SABAH'ın manşetlere taşıdığı piyasalardaki durgunluk, DİE'nin önceki gün açıkladığı büyüme rakamlarından sonra İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) üyeleri arasında yaptığı "Ekonomik durum tespiti" anketinin sonuçlarında da kendini gösterdi.

İSO'nun 827 küçük, orta ve büyük boy işletme arasında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre yılın ilk yarısında önemli ölçüde üretim, ihracat ve istihdam kayıpları yaşandı. Bu ekonomik daralmadan en çok küçük ölçekli işletmeler etkilendi. Umutlarını yılın ikinci yarısına saklayan sanayicilerin anket sonuçlarından çıkan mesajlar şöyle:

- Geçen yıl tüm işletmelerin yüzde 14'ü üretimin, yüzde 16'sı iç satışların ve yüzde 20'si de ihracatın azaldığını belirtti. Bu oranlar yılın ilk yarısında sırasıyla, yüzde 33, yüzde 39 ve yüzde 29 olarak gerçekleşti.

- Yılın ikinci yarısına ilişkin olarak daha iyimser olan sanayicilerin yüzde 22'si üretim, yüzde 25'i iç satışlar ve yüzde 20'si de ihracatta düşme beklediklerini belirttiler.

- Geçen yıl işletmelerin yüzde 62'sinde üretim artışı yaşanırken bu yılın ilk yarısında bu oran yüzde 44'e düştü ve yılın ikinci yarısında üretim artışı bekleyenlerin sayısı yüzde 43'de kaldı.

- Geçen yılın iç satışlarını artıran firmaların oranı yüzde 60 düzeyindeyken bu yılın ilk yarısında bu oran yüzde 39'a geriledi ve ikinci yarı için de işletmelerin yüzde 41'i iç satışlarında artış beklediğini bildirdi.

- Geçen yılın yalnız yüzde 18'i üretim azalmasından yakınan küçük işletmelerde bu yılın ilk yarısında bu oran yüzde 42'ye fırladı ve küçüklerin yüzde 31'i ikinci yarı için üretim azalması beklediğini açıkladı.

- Yine geçen yıl iç satışlarının gerilediğini belirten küçük şirket oranı yüzde 19 düzeyindeyken, bu yılın ilk yarısında aynı sorunu küçüklerin yüzde 46'sının yaşadığı anlaşıldı. Küçüklerin yüzde 33'ü de yılın ikinci yarısında iç satış gerilemesi beklediklerini belirtti.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr