kapat

ÇARŞAMBA 02 EYLÜL 1998

"Türkiye çıkış yolu arıyor"

STELYO BERBERAKİS (ATİNA)

KKTC lideri Rauf Denktaş'ın Kıbrıs Rum yönetimine önerdiği konfederasyon teklifi Yunan ve Rum hükümetlerince anında reddedildi.

Rum lider Glafkos Klerides, Denktaş'ın önerisinin hiç bir durumda müzakere temeli oluşturmayacağını belirterek, Kıbrıs'ı bağımsız ve egemen bir devletten, iki manda devlet haline dönüştüreceğini söyledi. Atina'da Yunan Hükümet Sözcüsü Dimitris Reppas, Türkiye'nin bu sözde çözüm önerisinin aslında Kıbrıs'ı ikiye bölen Türk işgal kuvvetlerinin adadaki varlığını meşrulaşmasını hedeflediğini savundu. Yunan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise Türk tarafının bu önerilerinin göz boyamaktan başka bir hedefe ulaşamayacağı belirtildi. Türk tarafının asıl hedefinin, sözde Kıbrıs Türk devletinin tanınmasını ve legal Kıbrıs Cumhuriyetinin AB üyeliğini engelleme amacı taşıdığı belirtildi. Açıklamada "Türkiye bu yöntemle bir yandan Kıbrıs sorununu BM'den uzaklaştırmayı ve başka taban kazandırmayı diğer yandan da Avrupa Birliği ilişkilerinde, kendisine yeni bir çıkış yolu açmayı amaçladığı" vurgulandı.

Atina'daki siyasi gözlemciler de Denktaş'ın bu öneriyi, reddedileceğini bile bile sunduğuna inanıyorlar ve Türkiye'nin de "Kıbrıs kartını" AB ilişkileri için kullanmaya başladığını öne sürüyorlar.

Kıbrıs tiyatrosu

Dünkü Yunan gazetelerinde genişçe yer verilen Denktaş'ın önerileri "Denktaş ile Ankara, Kıbrıs'ı tiyatroya çevrdiler" şeklindeki başlıklarla duyruldu. Denktaş'ın Kıbrıs sorununun siyasi çözümü için önerdiklerinin Kıbrıs'ta iki ayrı devlet anlayışıyla aynı olduğuna dikkat çekildi ve böyle bir çözüm şeklinin kabul edilmesinin mümkün olmayacağını belirten yorumlar yayınlandı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr