kapat

SALI 01 EYLÜL 1998

Mühendislik camiası duayenini kaybetti

"Dürüstlük daima en iyi politikadır"

Türk mühendislik camiasının duayenlerinden biri olarak görülen Sezai Türkeş, STFA'yı kurdukları sıralarda verdiği hizmetlerle Türk firmalarının uluslararası alanda başarılı olabileceklerini çok güzel kanıtladı. 70 yıllık arkadaşı Feyzi Akkaya ile dürüstlüğü en iyi politika olarak benimseyen Sezai Türkeş, 12 Nisan 1908 tarihinde Kıbrıs-Lefkoşe'de doğdu. Yüksek öğrenimini Türkiye'de Yüksek Mühendis Mektebi'nde (İTÜ) gören Türkeş, okuldan 1932 Haziran'ında, sonraki büyük iş ve fikir arkadaşı Feyzi Akkaya ile birlikte mezun oldu. 1932-1935 döneminde Bayındırlık Bakanlığı'nda çalışan, askerlik hizmetini yaptıktan sonra 2 yıl özel olarak çalışan Türkeş, 1937 yılının Haziran ayında o devrin tanınmış müteahhitlerinden Sadık Diri-Halit Köprücü İnşaat Kollektif Şirketi'nde görev aldı.

Türkeş bu şirkette 5 yıl şantiye şefliği yaptıktan ve ikinci defa askerlik hizmeti gördükten sonra 1943 yılında sınıf arkadaşı Feyzi Akkaya ile ortak olarak iş hayatına atıldı. O tarihten sonra, STFA olarak bilinen Sezai Türkeş Feyzi Akkaya iş ortaklığı, mühendislik ve müteahhitlik alanında pek çok ilk denemenin ve buluşun sahibi oldu. Firma faaliyetleri, önceleri köprü inşaatları ve temel kazıkları ihtisas alanlarında oldu, daha sonraki yıllarda uğraşı alanları genişletilerek çalışmalar ağır inşaat sahalarını da kapsadı. Böylece STFA Grubu özellikle liman inşaatları, temel kazıkları üstündeki derin-su tipi iskeleler, komple endüstri merkezleri, enerji nakil hattı işlerini başarıyla gerçekleştirdi. 60'lı yılların başlarına gelince deniz inşaatları konusunda kazanılan geniş deneyim firmayı ana faaliyetlerini bu alanda yoğunlaştırmaya götürmüştür.

STFA Türkeş'in liderliğinde 60'lı yıllarda Türkiye'de iki büyük liman ile çok sayıda rıhtım ve diğer deniz tesisleri inşaatları gerçekleştirdi.

1965 yılı STFA grubunun ve Türkeş'in yurt dışındaki ilk iş arayışlarına şahit oldu. Bu yıl Sezai Türkeş, Suudi Arabistan'a giderek bu pazarın imkânlarını araştırdı ve 1967'de STFA Suudi Arabistan'da ilk işine (Mekke Su Projesi ve Damman Limanı) teklif verdi. Evli ve bir kız çocuk babası olan Türkeş'in üç torunu bulunuyor.

Dünyaya STFA damgasını vurdular

* Türkeş-Akkaya ortaklığı ilk büyük işini Malatya Köprüleri ile aldı.

* 1968 yılında İzmir Aliağa Rafinerisi Petrol Yükleme Terminali inşaasına başladılar.

* Yurt dışında aldıkları ilk iş Libya'da Tripoli Liman Projesi idi.

* Tünel inşaatında uzmanlaşan STFA, Suudi Arabistan'da Muna Tünelleri'ne imzasını attı.

* Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü uluslararası bir konsorsiyumla birlikte tamamladılar.

* Dünyanın en büyük baskül köprüsü Yeni Galata Köprüsü STFA'nın son dönemde tamamladığı işler arasında.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr