kapat

PAZARTESİ 17 AĞUSTOS 1998

En gezgin Almanlar

Dünyada en çok seyahat eden toplum sıralamasında Almanlar açık farkla önde. Almanlar'ı Amerikalılar izliyor. Türkiye de dış turizmde büyük atakta.

Şule TÜRKER

Dünya Turizm Örgütü'nün (DTÖ) verilerine göre, dünyada en çok gezen millet Almanlar. Almanları ikinci sırada ABD izliyor. Türkiye'de de son yıllarda yurtdışına yönelik turistik faaliyetlerde büyük artış gözleniyor.

Alman turistler sadece Türkiye için değil tüm dünya ülkelerinin turizmine büyük katkıda bulunuyor. Almanya'ya bu özelliği veren, yılda 40 milyonu yurtdışı, 35 milyona yakın da yurtiçinde yapılan seyahatler. Bu özelliği ile Almanya "dünyanın en büyük seyahat pazarı" sıfatını taşıyor. Buna göre Almanya'da geçen yıl 77 milyon 263 seyahat gerçekleşti. Almanların bir yılda yaptığı seyahat sayısı dünyada en çok seyahat eden ülkelerden 10'unun toplamına eşit.

Türkiye atakta

Öte yandan Türkiye'de, yurtiçi seyahat pazarındaki gelişmenin bir göstergesi olan yurtdışı havayolu bilet satışları son yıllarda giderek artıyor. TÜRSAB'ın verilerine göre, Türkiye'de şu anda Uluslararası Sivil Havayolu Taşımacıları Birliği'ne (IATA) üye olarak bilet satışı yapan 315 IATA seyahat acentası faaliyet gösteriyor. Bu acentalar, düzenli sefer yapan 47 havayolu şirketinin biletlerini satıyor. IATA seyahat acenteleri, geçen yıl 360 milyon dolar değerinde 900 bin dış hat havayolu bileti sattı.

HANGİ ÜLKEDE YILDA NE KADAR DIŞ HAT UÇAK BİLETİ SATILIYOR?

ÜLKE DIŞ HAT UÇAK BİLETİ HARCAMA TUTARI
Japonya 19.8 milyar dolar
İngiltere 12.4 milyar dolar
İtalya 4.1 milyar dolar
Singapur 2.0 milyar dolar
İsviçre 2.0 milyar dolar
Meksika 1.5 milyar dolar
Portekiz 599 milyon dolar
Kuveyt 374 milyon dolar
Türkiye 360 milyon dolar
Suudi Arabistan 314 milyon dolar
Polonya 187 milyon dolar


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr