kapat

PAZARTESİ 17 AĞUSTOS 1998

10 soruda Uçkurgate

Monica Lewinsky, Başkanla ilişkisi olduğu iddia edilen ilk kadın değil. Lewinsky ile Clinton ilişkisine dair iddialar gündemi değiştirdi, halkı sarstı ancak "Uçkurgate" adı ile adlandırılan skandallar, Paula Jones ile başlayıp, 10 kadını da içine aldı.

Dört yıldır da dünya medyasının ilgi odağı. Dünyanın en saygın dergilerinden TIME ile Newsweek de Uçkurgate'i birçok defa kapak yaptılar. Uçkurgate'in dönüm noktası olan bugün dananın kuyruğu kopacak. Skandalı ilk gününden itibaren toparlayan İngiliz Independept gazetesi, herkesin merak ettiği skandalı 10 soruda özetledi.

1. Koskoca bir Başkan kendini nasıl bu durumlara düşürdü?

Her şey, Özel Savcı Starr'ın 4 hafta önce yaptığı soruşturma açma başvurusu ile başladı. Monica Lewinsky konusunda Başkan'a birkaç soru sormak istediğini gerekçe olarak gösterdi. Starr, Clinton'ın Monica ile ilişkisi olup olmadığını ortaya çıkarmak istiyor. Amaç Başkan'ın ilk yeminli ifadesinde "Hayır yapmadım" sözlerinin aksini kanıtlayıp Clinton'ın yeminli ifadede yalan söylediğini ortaya çıkarmak.

2. Peki Clinton ifade vermek zorunda mıydı?

Hayır. İstese konumunu bahane ederek mahkemelere başvurup ifade vermeye de bilirdi. Ancak lideri olduğu Demokrat Parti, Kasım ayı seçimlerini düşünerek, Başkan'ın ifadeden kaçmasının oylarını kaybettireceğini söyleyerek, Başkan'ı ikna etti. Çoğu avukat, hâlâ Clinton'ın ifade vermesini bir hata olarak değerlendiriyor.

3. Peki Özel Savcı Starr, Clinton'ı niye araştırıyor?

Starr ilk olarak Clinton ve eşi Hillary'nin adının karıştığı Whitewater skandalını araştırıyordu. İddiaya göre dönemin Arkansas Valisi Clinton, kamu arazilerini, yaşlı insanlara ev yapılsın diye bazı şirketlere bağışlamış ve bu şirketlerden hesabına para aktarmıştı. Skandal çerçevesinde bir kişi intihar etti, Whitewater şirketinin ortaklarından James McDougal hapiste öldü, eşi Susan McDougle da hapse girdi. Bu olayların etrafında Clinton'a hiçbir şeyin olmamasından şüphelenen Starr, 1994'de Adalet Bakanı Janet Reno'dan aldığı izinle soruşturmaya başladı.

4. Peki Whitewater skandalından Lewinsky'e nasıl gelindi?

Whitewater skandalını araştırırken, Paula Jones isimli bir kadın, "Başkan beni Little Rock'taki bir otel odasında sıkıştırıp, oral sekse zorladı" iddiasıyla ortaya çıktı. Bu iddianın araştırılma safhasında Monica Lewinsky'e Beyaz Saray'da stajyerlik görevinden sonra Clinton'ın adamları tarafından bir iş bulunduğu ortaya çıktı. Monica bulundu ve konuşturuldu.

5. Clinton aleyhindeki "deliller" neler?

Lewinsky'nin görev süresi bittikten sonra Beyaz Saray'a girip çıktığını gösteren Saray kayıtları. İkilinin Oval Ofis'e girip çıktığını gören Saray çalışanları, gizli servis elemanları. Lewinsky'nin konuşmalarını gizli banda çeken Linda Tripp'in Starr'a verdiği kasetler. Lewinsky'nin FBI laboratuvarlarına verdiği ve üzerinde sperm lekesine benzer bir lekenin olduğu mavi elbise.

6. Monica, Savcı Starr'a ne dedi?

10 gün öncesine kadar, Monica kayda değer bir şey söylememişti. Kamuoyuna da direkt olarak yaptığı bir açıklama yok. Ancak Clinton ile seks ilişkisi olduğunu, bu ilişkiyi gizlemek için Başkan ve adamları ile görüşmeler yaptığını açıkladı. Clinton'ın kendisini yalan söylemeye zorlamadığını da ekledi.

7. Başkan neler yapabilir?

Paula Jones davasından dolayı yeminli ifade verdikten sonra televizyonda, "O kadınla, bir cinsel ilişkiye girmedim, Bayan Lewinsky'le" dedi. Ardından çok yakın bir süre içinde gerçekleri açıklayacağını belirtti. Şimdi Başkan'ın önünde iki seçenek var: Ya Monica'nın geçen haftaki ifadesinin aksine, ilk yeminli ifadesini tekrarlayıp "İlişkim yok" diyecek ya da ilişkiyi kabul ederek yeminli ifadede yalan söylemekten aleyhine yargı yolunu açacak.

8. Elbisenin önemi ne?

Her şey mavi elbisede bitiyor. FBI mavi elbisenin üzerindeki lekenin ne olduğunu gizlese de basına "sperm lekesi" olarak yansımıştı. Monica, lekenin Clinton'a ait olduğunu söyledi. İddiaya göre mavi elbise giyen Monica, Clinton karşısında striptiz yapıyor, Clinton da masturbasyon yapıyordu. Ve leke Clinton'ın spermiydi. Leke, sperm çıkmazsa, dava resmen "o bunu dedi, şu şöyle konuştu" şeklinde sürecek. Ancak sperm olduğu kanıtlanırsa, Clinton'dan kan ve saç örnekleri alınarak tarihi mahkemeler başlayacak.

9. Kongre, nasıl karar alacak?

İlk olarak Starr'ın raporu Eylül ortalarında Kongre'ye bağlı Temsilciler Meclisi'ne gidecek. Meclis'teki 3 kişi arasında yapılacak oylama sonucu onay alan rapor, Senato Adalet Komisyonu'na gönderilecek.

10. Rapor, Clinton'ın görevi kötüye kullandığını kanıtlasa da Başkan, herhangi bir ceza ile karşılaşmaktan kurtulabilir mi?

Amerikan tarihinde görevinden zorla alınan bir başkan hiç olmadığından, Clinton'ın görevinden alınması ya da hakkında adli soruşturma açılması konuları ülkedeki adalet organlarını birbirine düşürecek. Bu soruya kimse kesin cevap veremiyor. Herkes "Bekle ve gör" stratejisini uyguluyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr