kapat

PAZARTESİ 17 AĞUSTOS 1998

Torba değil ki büzesin...

Clinton, Lewinsky ile cinsel birliktelik iddialarını önce reddetti. Ancak, inkâr ederek kurtulamayacağını anlayınca çark etti. İnsanın dilinin kemiği olmadığını herkese gösterdi.

Bill Clinton, "Başkan" kimliğinin yanı sıra her zaman için günlük yaşamıyla da ilgi odağı olmayı başardı. Saksofon çalışı, sabah koşuları, aile yaşamı ve ilişkileri... Söylediği her söz halk için önemli oldu. Ancak her zaman halkıyla yakın olmaya çalışan, günlük hayata dair sohbetler yapan Clinton, son seks skandalı hakkında konuşmamayı tercih etti. Başkan, Monica Lewinsky ile arasında cinsel ilişki olduğuna dair iddiaların ortaya atıldığı günden bu yana sadece 6 kez resmi açıklama yaptı. Bunlardan biri, Clinton'ın mahkemeye verdiği yeminli ifade, diğer beşi ise halka hitaben yaptığı konuşmalar oldu. Clinton'ın son 7 ay içinde Lewinsky skandalıyla ilgili yaptığı açıklamalar şöyle:

17 Ocak: Clinton, Paula Jones tarafından açılan cinsel taciz davasında yeminli ifade verdi:

- Monica Lewinsky ile evlilik dışı bir maceranız oldu mu?

- Hayır.

- Lewinsky, birine sizinle 1995 yılının Kasım ayında başlayan bir cinsel macerası olduğunu söylediyse, sizce bu yalan mı?

- Bu kesinlikle doğru değil, doğru olmaz.

21 Ocak: NPR radyosuna demeç:

"Sizlere daha önce söylediklerimden fazla bir şey bilmiyorum. Ancak işbirliği yapacağım. Suçlamalar doğru değil ve kimseden yalan söylemesini istemedim."

21 Ocak: PBS televizyonuna yaptığı açıklama:

"Uygunsuz cinsel ilişki ya da başka türde herhangi bir uygunsuz ilişki yok..."

22 Ocak: Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile birlikte basın önünde soruları yanıtlarken:

"Suçlamalar asılsız. Kimden olursa olsun, gerçeği söylemenin dışında herhangi bir şey yapmasını asla isteyemem. Bu yanlış. Bu konuda er ya da geç daha fazla şey öğrenmenizi isterim. Bunların en kısa zamanda ortaya çıkması için çalışıyoruz."

26 Ocak: Eşi Hillary ile birlikte katıldığı eğitim konulu bir basın toplantısında:

"Tekrarlıyorum; bu kadınla, yani Bayan Lewinsky ile cinsel ilişkim olmadı. Kimseye yalan ifade vermesini söylemedim. Bir kez bile..."

31 Temmuz: Ekonomiyle ilgili olarak yaptığı bir konuşmanın sonunda:

"Tanıklık yapacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. Bunu yaparken bütün gerçekleri tamamen ve samimiyetle söyleyeceğim."

Clinton'ın, bu son konuşmasında, daha öncekilerde yaptığı gibi Monica Lewinsky ile ilişkisini yalanlayan bir ifade kullanmaması dikkati çekti.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr