kapat

PAZARTESİ 17 AĞUSTOS 1998

Hillary affetti

Bu akşam ifade verecek olan Clinton'un, Lewinsky ile ilişkisi hakkındaki iddiaları kısmen kabul etmesi bekleniyor. Başkan'ın asıl bombası ise, kamuoyuna vereceği "Herşeyi eşim Hillary'ye anlattım. O beni affetti" mesajı.

ŞEBNEM ŞENYENER/NEW YORK

Ve büyük gün geldi çattı... Hayatın durduğu Amerika'da herkesin nefeslerini tutarak beklediği "Tarihi ifade"ye saatler kaldı. Başkan Bill Clinton Türkiye saati ile 20.00'da Beyaz Saray'ın Harita Odası'na gelerek Özel Savcı KennethStarr'ın karşısında terleyecek. Büyük Jüri de yan odada kapalı devre TV yayını ile ifadeyi izleyecek. Haberlerini güvenilir kaynaklara dayanarak veren ülkenin ünlü gazeteleri New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, USA Today editörlerinin hemfikir olduğu bir konu var: Clinton, Beyaz Saray eski stajyeri Monica Lewinsky ile oral seks ilişkisi olduğunu kabul edecek! Washington Post Gazetesi'nde Bob Woodward imzasıyla çıkan makalede, Bill Clinton ve adli danışmanlarının, Starr ve yardımcılarının Başkan'a çok özel sorular sorarak kendisini küçük düşürmeyeceklerini ümit ettikleri kaydediliyor. Washington Post'un bir haberinde ise, Başkan Clinton'ın, itirafının, eşi Hillary ve kızı Chelsea için doğuracağı sonuçlardan endişe duyduğu da belirtiliyor.

Yeni savunma taktiği

Haftasonunu Beyaz Saray'da avukatları ile birlikte geçiren Clinton, Özel Savcı Starr'a vereceği ifade sonrası halkın karşısına yepyeni bir taktikle çıkacak: Başkan, First Lady Hillary'i kullanacak! Monica ile olan ilişkisinde "yanlış yaptığını" kabul edecek olan Clinton, bu itirafı eşi Hillary'e söylediğini ve eşinin kendisini affettiğini açıklamayı planlıyor. Özellikle siyasi açıdan önemi büyük olan ifadede, Başkan Clinton'ın topu eşi Hillary Clinton'a atması ve Hillary'nin kamuoyu adına davranarak yol göstermesini ummasından başka çaresi de yok.

Siyasi hesaplar...

Öte yandan ifadenin bir de siyasi yönü bulunuyor. Clinton'ın başındaki Demokrat Parti ile Cumhuriyetçiler de, Kasım ayındaki seçimler nedeniyle "her şeyi askıya" aldılar. Cumhuriyetçiler, seçimlere kadar Clinton'un koltuğunu korumasından yana... Başkan'ın düşürülmesi halinde yerine geçecek olan yardımcısı Al Gore'un, ekonomideki iyi performansın rüzgârıyla yeniden Demokratlar'ı Beyaz Saray'a taşımasından korkuyorlar.

Demokratlar ise, halen Clinton'a yüzde 60 oranında destek veren kamuoyunun seçim zamanında aynı tutarlılığı gösterip göstermeyeceğinden emin değil. Bu tabloda Starr'ın Kongre'ye yazacağı rapor ve bu rapora Kongre'nin tepkisi de büyük rol oynayacak. Demokratlar artık bu olayı kapatmak istiyor. Bunun tek yolu da Clinton'ın özür dilemesi. Clinton'a, bu yönde hareket etmesi için parti içinden yoğun baskı var.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr