kapat

PAZARTESİ 17 AĞUSTOS 1998

Cindoruk'tan liderlere mektup

DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Meclis'te grubu bulunan siyasi parti liderlerine bir mektup yazarak, seçim yasasında değişiklik önerdi.

Yasaya ilişkin itirazlarını üç noktada toplayan Cindoruk, değişiklik önerilerinin, Meclis'in Ekim ayında başlayacak yeni yasama yılında hemen gündeme alınmasını isterken, aksi halde Anayasa Mahkemesi'nin seçim yasasını iptal edebileceği uyarısında bulundu.

DTP lideri, Anayasa değişikliği yapıldığı halde gerekli yasal düzenleme yapılmadığı için yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanamayacağına dikkat çekerek, bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

Seçim yasasında gerekli hallerde lokanta ve kahvehanelerin de sandık kurmak için kiralanabileceğine ilişkin hüküm bulunduğuna işaret eden Cindoruk, Anayasa'nın 79'uncu maddesine göre, seçimlerin yargının genel yönetim ve denetimi altında yapılmasının zorunlu olduğunu, seçim sandıklarının lokanta ve kahvehanelere kurulması halinde ise bu Anayasal hükmün, işlemeyeceğine ilişkin endişesini dile getirdi.

Hüsamettin Cindoruk, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri seçiminde kullanılan birleşik oy pusulasına siyasi parti adaylarının ad ve soyadlarının yazılamadığını, bu düzenlemenin altında "Genel seçim ile yerel seçim arasında bir sınıflandırma, eşitsizlik ve küçümseme fikri" yattığını iddia ederek, bu düzenlemenin de Anayasa'nın 127'inci maddesine aykırı olduğunu öne sürdü.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr