kapat

PAZARTESİ 17 AĞUSTOS 1998

SABAH Antalya Zirvesi'ni takip etti

2.5 milyon kişi numaralandı

Bu güne kadar 2.5 milyon Türk vatandaşının vergi numarası aldığını söyleyen Gelirler Genel Müdürü Saygıoğlu, "Bu numaraların banka işlemlerinde nasıl ve hangi sıklıkta kullanılacağını ise sektör ile birlikte belirleyeceğiz" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU

Bankalar Birliği'nin Antalya'da düzenlediği "Yeni Vergi Kanunları Çerçevesinde Bankaların Vergilendirilmesi" seminerinde konuşan Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, şu ana kadar 2.5 milyon kişinin vergi numarası aldığını söyledi. Bankacılar ile Maliye bürokratlarını bir araya getiren zirvede ise mali sektörü rahatlatılmasına dönük bir dizi proje gündeme getirildi. İç Borç Danışma Kurulu'nda, Hazine ve Merkez Bankası ile düzenli toplantılar yapan bankacılar, Maliye Bakanlığı ile de Vergi Danışma Kurulu oluşturacak.

Kurul ilk olarak, vergi kimlik numarasının bankacılık işlemlerinde yaygınlaştırılması ve 30 Eylül 1998 tarihindeki mali aklama sürecinin işletilmesine ilişkin danışma toplantısı yapacak.

"İnatlaşmayacağız"

Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, bankalarla inatlaşmaya gitmeyeceklerini, her türlü öneriye açık olduklarını belirtti ve vergi reformunun sektöre yönelik etkilerini şöyle değerlendirdi:

"Vergi Kanunu'nda bankaların rahatsız oldukları iki temel alan var. Bunlardan birincisi Vergi Usul Kanunu'nun 279'ncu maddesi ile ilgili Hazine Bonosu, devlet tahvili gibi sabit getirili menkul kıymetler raiç bedelle değerlenecek.

Burada, elde edilmeyen kazancın vergisini ödeme problemi olduğu belirtiliyor. Ancak bu kıymetler her an geliriyle birlikte paraya çevrilebilir. Dolaysıyla bu uygulamanın değişmesi mümkün değil.

"Stopaj abartıldı"

Bankalararası mevduat ve repoya getirilen stopaj da eleştirildi. Yüzde 12'lik stopajın faiz ve maliyetin 3.5 puandı. Hatta paranın zaman maliyeti dikkate alındığında bu oran 1.7'ye kadar da gerileyecekti. O halde faizler, neden aniden 15 puan birden arttı. Bunu sadece vergi ile açıklamak doğru değil."

Peşin verginin nimetleri

Saygılıoğlu, 1999 yılında uygulamaya girecek olan Geçici Vergi'nin sektörde çok rahatsızlık duyulduğunu vurguladı ve şu açıklamayı yaptı:

"1 Ocak 1999'dan itibaren 3'er aylık bilançolar çıkarılacak. Ocak-Mart dönemi bilançosu için 15 Mayıs'ta vergi ödenecek. Bu yöntem, vergi ertelemesinin önlenmesi ve kârın anında vergiye tabii tutulması nedeniyle, kamu finansman sisteminin yararına. Geçici verginin bir diğer önemli etkisi de, işletmelerin yıl sonuna doğru fiktif işlem yapmalarını önlemek olacaktır. Bazı şirketler yıl sonunda ne kadar vergi vermek istiyorsa, ona göre fatura alışverişine başlıyordu."

Vergi kimlik numarası

Saygılıoğlu, vergi kimlik numarasının uygulama alanının Mart ayında genişletildiğini taşıt, emlak alım-satımlarıyla, şirket ortakları için vergi numarası kullanımının zorunlu olduğunu söyledi ve şu bilgiyi verdi:

"1998 başından bu yana, 900 noktadan 2.5 milyonu aşkın kişiye vergi numarası verildi. Vergi kimlik numarasının bankalarda kullanımı, nasıl olmalıdır? Bunu sektörle konuşarak belirleyeceğiz. Çok spesifik konularda zaman silahına bağlı kalarak vergi numarasını uygulamayı planlıyoruz. Örneğin, belli miktarın üzerindeki TL ve döviz havalelerinde bankalardan faiz alımında yani kazancın ortaya çıktığı noktada vergi kimlik numarası zorunlu olabilir."


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr