kapat
SABAH ONLINE ARKA KAPAK

PAZARTESİ 17 AĞUSTOS 1998

"Doğruluk karargahımızdır"

Hacı Bektaş-ı Veli Şenlikleri dün başladı. Şenliklerin ilk gününü Cumhurbakanı Demirel, Başbakan Yılmaz ve CHP lideri Baykal da izledi, Şenlikler 18 Ağustos'a kadar çeşitli etkinliklerle sürecek.

ELİF ERGU-Ali EKEYILMAZ-BÜLENT UZUN

Hacıbektaş- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel "Hangi inançta olursa olsun, birileri inancı istismar ediyorsa, karanlık emelleri için onları kullanmaya kalkıyorsa vatandaşlar buna karşı çıkmalıdır" dedi.

35'inci Hacı Bektaş-ı Veli şenlikleri dün Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi'nde düzenlenen törenle başladı. Şenliklerin açılış törenine Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, Orman Bakanı Ersin Taranoğlu, Kültür Bakanı İstemihan Talay, FP'li Mehmet Elkatmış, DYP'li Kamer Genç, CHP Lideri Deniz Baykal ve ÖDP lideri Ufuk Uras ile çok sayıda milletvekili, sanatçı ve üniversitelerden temsilciler katıldı. Törene katılmayan DSP lideri Bülent Ecevit öğleden sonra düzenlenen panelde hazır bulundu. Şenlikler 18 Ağustos'a kadar Panel, söyleşi ve konserlerle devam edecek. Cumhurbaşkanı Demirel'i İstanbul'dan Hacıbektaş'a götürücek GAP uçağı arıza nedeniyle uçamadı. Bunun üzerine Demirel, Ankara'ya askeri bir uçakla, Hacıbektaş'a helikopterle gitti.

Alevi ve Bektaşi örgütleri adına yapılan ortak açıklamada zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve zorunlu din dersinin kaldırılması Aleviliğin hukuken tanınması istendi. Alevi köylerine cami yerine okul, sağlık ocağı ve kütüphane kurulması istemi de ortak açıklamada yer aldı.

Türkiye hukuk devleti

Demirel, törende yaptığı konuşmada, "Bizim için en önemli olan Hacı Bektaş'ın asırlardır aşıp gelen görüşleri içinden bugün için, yarın için devletimiz bakımından ders çıkarmaktır" dedi. Demirel şöyle konuştu:

"Türkiye, hukuk devleti, demokratik bir ülkedir; öyle olmazsa bu meydanda siz de olmazsınız, başkaları da. Bu ülkenin insanları, hiçbiri, diğerinden inancı veya etnik kökeni ve doğum yerinden dolayı farklı değildir. Herkes bu ülkenin vatandaşı olarak birinci sınıf vatandaştır.

Kendinizi birinci sınıf saymazsanız, yanlış yaparsınız. Kendinizi bu ülkenin vatandaşı sayın. Benim Alevi vatandaşlarım, 'Başkasından ne eksiğim var?' diyecek. 'Bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıyım, bu millete bu devlete bu vatana ortağım ve onurlu bir kişisiyim' diyecek."

Türkiye'de huzur içinde yaşamak için, kişilerin içine fitneyi sokmanın kolay olmadığını ifade eden Demirel, "Hangi inançta olursa olsun, o inancını birileri istismar ediyorsa, birileri karanlık emelleri için onları kullanmaya kalkıyorsa, işte buna karşı çıkın. Bu, sizde başlar ve sizde biter. Kendi ülkemizden şikayetçi olmak yerine müspet düşünceler söylensin. Bu memlekette hatalar olmuştur ve bunu söylemek, açık rejimdir" diye konuştu.

Suyu bulandırmak isteyenler

Başbakan Yılmaz da konuşmasına, Hacı Bektaş-ı Veli'nin "Doğruluk karargahımızdır" sözünü hatırlatarak başladı. Yılmaz, Türk insanlarının vicdanlarına el uzatan, Müslümanlığın berrak sularını bulandırmak isteyenler bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"İslam'ı kendisine referans gösteren; ithal Acem-Arap karışımı gerici zihniyetle karşı karşıyayız. Burada sadece Başbakan olarak bulunmuyorum, siyasi kimliğimle hiç bulunmuyorum. Aynı kitaba, aynı Allah'a inanan, yalnız ve yalnız O'na kulluk eden, inancını siyasete malzeme yapmayı günah kabul eden bir Türk vatandaşı olarak bulunuyorum. Kültürel farklılıklarımızı; çatışma, ayrılma, düşmanlık nedeni değil, ülkemizi, insanlarımızı zenginleştiren, birlik ve beraberliğimizi güçlendiren unsurlar olarak görüyoruz. Siyaseti, milletimize hizmetin en güzel yolu olarak görüyoruz. Hacı Bektaş-ı Veli, hepimizin bildiği, o yüzyılları aşan bilge sözünü sanki bizim için söylemiştir: (Ayağa kalkarsan, hizmet amacıyla kalk)."

Hacı Bektaş felsefesi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk toplumunun bugün ayakta kalmasının en büyük dayanaklarından birinin Hacı Bektaş-ı Veli'nin felsefesi ve düşüncesinden kaynaklandığını söyledi. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karşımdaki pankartta Hacıbektaş Veli'nin bir sözünü görüyorum: 'İncinsen de incitme'. Büyük ve güzel bir söz. Bu sözü söylemek mutlaka çok güzel, ama o sözün gereğini yapmak, o sözden daha yüce. Bu bölgenin insanları, şimdiye kadar çok incindi ama kimseyi incitmediler. İşte zor olan bunu başarmaktır. Artık bu insanların daha fazla üzerlerine yürümemek ve incitmemek lazımdır. Bu insanları anlamak, haklarını vermek ve sahip çıkmak gerekir.

Bugün hala Gazi davası Trabzon'da görülüyorsa, bunu incitmeme anlayışıyla bağdaştırmak mümkün müdür? Bu konu hiç uzatılmadan yeni Adalet Bakanı'nın da çabalarıyla bir an önce çözülmelidir."

Kültür Bakanı İstemihan Talay, Hacı Bektaş-ı Veli'nin büyük düşüncesiyle, sözleriyle ve öğütleriyle 700 yılı aşan bir geçmişten bugüne ulaştığını söyledi. Talay, Hacı Bektaş-ı Veli'nin insanları sevgisiyle, hoşgörüsüyle birleştirdiğini ve bütünleştirdiğini kaydetti.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakki saklidir)
Bu sayfa YORE Yorum ve önerileriniz icin: editor@sabah.com.tr