kapat

CUMA 14 AĞUSTOS 1998

Denizolgun Telekom'un satışına öncelik verdi

Türk Telekom AŞ'nin özelleştirme süreci nihayet hızlanıyor. Özelleşmesi geciktiği için kamu yatırımlarına kaynak aktarımını da aksatan Türk Telekom için farklı bir yöntem kullanılacak. Özelleştirme tarihinde ilk defa bir kamu şirketinin satışına yardımcı olmak için seçilen danışman firma ile Bakanlar Kurulu kararnamesi yayımlanarak sözleşme yapılacak.

* Türk Telekom'un her türlü müdahaleden uzak biçimde özelleştirilmesi için kurulan teknik komisyonun, danışman firma seçimini yaptıktan sonra sözleşme imzalama yetkisinin bulunmaması Özelleştirme Yasası'nın en önemli eksikliklerinden biri olarak yorumlandı. İmzaya açılan Bakanlar Kurulu kararı ile firma seçiminden 66 gün sonra çalışma sözleşmesi tamamlanmış olacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA-Türk Telekom AŞ'nin özelleştirme süreci nihayet hızlanıyor. Özelleşmesi geciktiği için kamu yatırımlarına kaynak aktarımını da aksatan Türk Telekom için farklı bir yöntem kullanılacak.

Özelleştirme tarihinde ilk defa bir kamu şirketinin satışına yardımcı olmak için seçilen danışman firma ile Bakanlar Kurulu kararnamesi yayımlanarak sözleşme yapılacak.

Telekom İhale Komisyonu'nun, danışman firma seçimini yaptıktan sonra sözleşme imzalama yetkisinin bulunmaması Özelleştirme Yasası'nın en önemli eksikliklerinden biri olarak yorumlandı. İmzaya açılan Bakanlar Kurulu kararı ile firma seçiminden 66 gün sonra çalışma sözleşmesi tamamlanmış olacak.

Özelleştirme İdaresi yetkilileri, sözleşmenin gecikmesinin bu yıl planlanan hisse satışını zora sokacağı uyarısında bulundular.

Sorunun kaynağı

Telekom'un, her türlü müdahaleden uzak satışı için yasa gereği bağımsız bir İhale Komisyonu kuruldu. Özelleştirme, SPK, Hazine, Telekom ve Ulaştırma Bakanlığı bürokratlarından oluşan İhale Komisyonu, 8 Haziran 1998 tarihinde yaptığı bir açıklama ile özelleştirme sürecinin yürütülmesinde danışman firma olarak Merrill Lynch'in seçildiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından 66 gün geçmesine rağmen, danışmanla sözleşme imzalanmadı.

Bürokratlardan oluşan bu komisyonun sözleşme imzalama yetkisi bulunmadığı yönündeki hukuk müşavirliği görüşü üzerine işler askıya alındı.

Nasıl çözülecek?

Bu arada yeni Ulaştırma Bakanı Ahmet Denizolgun'un da önceliği, telekom özelleştirmesine verdiği belirlendi. Özelleştirme İdaresi bürokratları ile bir seri telefon görüşmesi yapan Denizolgun, geliştirilen formülü uygun buldu.

Telekom'un hisse satışı aşamasında danışmanlık yapacak firma ile sözleşme imzalanabilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması formülü, geçen hafta Başbakan Mesut Yılmaz'a da anlatıldı ve kabul gördü.

Özelleştirme İdaresi yetkilileri, danışman seçimi ve sözleşme aşamasındaki zaman kayıplarına dikkati çekerek şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Telekom özelleştirmesinde Türkiye aslında 5 yıl kaybetti. 1993 yılında gündeme gelen hisse satışında en ciddi adım bu yıl atılacaktı. Ancak, yılbaşından itibaren danışman firma seçimi için 6 ay çaba gösterildi. Danışman belirlendi bu kez de 2 ayı aşkın süre görev sözleşmesi yapılamadı. Telekom İhale Komisyonu'nun bağımsız bir yapısı var ama kime karşı sorumlu olduğu belli değil. 5 ayrı kurumdan uzmanın biraraya gelip karar alması haftalar sürüyor. Oysa Özelleştirme İdaresi, Erdemir için danışman firma seçimi 2 hafda tamamlayıp, çalışmalara başlatacak. Bu kurumda bir idari hiyerarşi var. Telekom Komisyonu ise kağıt üzerinde sınırsız yetkili görünüyor ama bir sözleşme imzala yetkisi bulunmuyor.

Danışman firma şimdi çalışmaya başlasa, hisse satışı için tanıtım turları en iyimser tahminle Ekim ayının ikinci yarısına kalır. Paranın kasaya girmesi Aralık sonunu bulur. Bu yolla sağlanacak gelirler, kaynak bekleyen kamu yatırımlarına aktarılsa dahi iş işten geçmiş olur. Bu bütçe dönemi sona erer."


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr