kapat

ÇARŞAMBA 12 AĞUSTOS 1998

Onlar Türkiye'nin geleceği

Heyecanlı bekleyiş bitti. Kimi sevindi, kimi gelecek yıla bıraktı umutlarını. Anneleri, babaları onlarla gurur duydu. Çünkü onlar dereceye girdi. Güzel bir gelecek onları bekliyor.

Özgür Balcı, Fen ve Matematik Türkiye Birincisi. Kadıköy Kazım İşmen Lisesi Öğrencisi. "Birincilik beklemiyordum ama ilk ona gireceğini biliyordum" diyor. Günde 10-11 saat çalışmış sınav için. Annesi emekli öğretmen. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. Babası Sadık Balcı oğlunun başarısında öncelikle annesinin rolünün olduğunu söylüyor.

İbrahim Turgut, Fen Türkiye İkincisi. İlk tercihi Boğaziçi Endüstri Mühendisliği'ni kazandığı için çok mutlu. İçel Toros Fen Lisesi mezunu.

Mehmet Gönen, Fen Türkiye Üçüncüsü. Aynı zamanda Türkçe-Matematik Türkiye İkincisi. Geceyi uykusuz geçirmiş. Isparta Fen Lisesi'de okurken son sınıfta Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz Lisesi'ne geçiş yapmış. İki yıldır tüm hobilerini bir kenara bırakıp çalışmış. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazanan başarılı öğrencinin anne ve babası öğretmen.

Üç dalda birinci

Mesut Karaman, Türkçe-Matematik (TM), Sosyal (S) ve Türkçe-Sosyal (TS)'de Türkiye Birincisi. Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünü kazandı. Mesut, "Başarım sürpriz olmadı. Amacım akademik kariyer yapmak" dedi. Bursa Çınar Lisesi'nden mezun olan Karaman'a devam ettiği dershane tarafından Opel Tigra marka otomobil hediye edilecek. Mesut, Bergamalı emekli astsubay baba ile ev hanımı annenin tek çocuğu. Mesut Karaman, annesi ile üvey babası Ahmet Dönmez'in İzmir Bergama'da yaşarken, kendisinin de Bursa'da yatılı okuduğunu bildirdi.

Vedat Emre Demirel, Matemetik'te Türkiye Üçüncüsü. Son bir yıl sınavlara çok sıkı hazırlandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde okumaya hak kazanan Vedat, Ankara Anadolu Lisesi mezunu. "Endüstri Mühendisliğini seçmemdeki en büyük sebep gazetedeki (Endüstri Mühendisi aranıyor) ilanlarıdır" diyen Vedat Demirel, üçüncülüğü beklemediğini söyledi.

Takım çalışması

Arif Çelik, Türkçe-Matematik Türkiye Üçüncüsü. Bilkent Kamu Yönetimi bölümünü kazandı. Aydın Kuyucak'ta yaşayan işçi emeklisi ailesinin başarısından henüz haberi olmadığını söyleyen Arif'in gönlünde ise "devlette iyi bir görevde çalışmak" yatıyor. Aynı zamanda ÖSS'de Bursa birincisi olan Arif Çelik, başarısını "takım çalışması" bağladı ve kendisine emek verenlere teşekkür etti.

Harun Çelik, Türkçe-Matematik İkincisi, Türkçe-Sosyal Üçüncüsü. Özel Muradiye Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nde burslu okumaya hak kazandı. Çelik, "Hem okuldaki çalışmalarım hem de dersaneye devam etmem başarımda etkili oldu. Ağabeyim ve ben ortaokulu Ankara Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde tamamladık. Ardından da Muradiye Lisesi'nde öğretim yaptım. İlk tercihimi kazandım. Okulun yatılı olmasının kazanmamda avantajı oldu. Okuldaki ve dersanedeki öğretmenlerim çok koordineli çalıştırdılar" dedi. Mamak İmam Hatip Lisesi Müdürü olan Harun Çelik'in babası Sadık Çelik, "Böyle bir sonuç bekliyorduk" dedi.

Öğretmen olmak istiyor

Göker Taşdelen, Sosyal ve Türkçe-Sosyal İkincisi. Yeşilköy 50. Yıl Lisesi öğrencisi Göker Taşdelen sınava 2 yıldır hazırlandığını söyledi. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni, popüler bir bölüm olduğu için tercih ettiğini bildirdi. Geleceğe ilişkin planlarını da anlatan Taşdelen, "Politikadan anlamam, ama ileride uğraşmayı düşünüyorum" dedi.

Özlem Yazlık, Yabancı Dil Türkiye Birincisi. En büyük ideali İngilizce öğretmeni olmak. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nü kazandı. Özlem, İçel'in Silifke ilçesinde yabancı dil ağırlıklı liseden mezun oldu. Annesi ve babası öğretmen.

Mehmet Onay, Yabancı Dil Türkiye İkincisi. Antalya Yavuz Selim Lisesi'ni bitiren Mehmet Onay, Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Yabancı Diller Yüksek Okulu Bankacılık ve Finans Bölümü'nü burslu kazandı. Mehmet, Kuleli Askeri Lisesi'nde okuduğu 1 yılın kendisine çok büyük yararı olduğunu söyledi.

Aysun Gamze Yüksel, Yabancı Dil Türkiye 3'üncüsü. Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü'nü kazanan Yüksel, Yakacık Ortadoğu Koleji mezunu.

TÜRKAN HİÇYILMAZ-MURAT KAYA-SERDAL ÖZDEMİR-ŞEVKET COŞKUN-MEHMET OKUR-TÜRKAN GENÇ-ÖZGÜR AKBAŞ-NEVİN BİLGİN


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr