kapat

SALI 04 AĞUSTOS 1998

Jandarma yeniden yapılanıyor

Jandarma teşkilatı bünyesinde mafya ile mücadele şubesi kuruldu. Atlı Jandarma Komutanlığı oluşturuluyor. Jandarma trafik cezası yazabilecek.

SAYGI ÖZTÜRK

Ankara - Jandarma Genel Komutanlığı, suç ve suç türlerine göre yeniden yapılandırılmaya başlandı. Bunun için somut adımlar atıldı. İkisi de İçişleri Bakanlığı'na bağlı olmasına karşın polis ve jandarma arasında zaman zaman görülen kopukluk giderilecek ve sıkı işbirliği sağlanacak. Polis ve jandarma, özellikle organize suçlarla mücadelede ortak çalışma yürütecek.

İlk meyveler

Jandarma ve polis teşkilatları arasındaki işbirliği de ilk meyvelerini vermeye başladı. Yürütülen istihbarat çalışmalarıyla terör örgütlerinin turizm sezonunda özellikle tatil yörelerinde eylemlere girişeceği belirlendi. Bunun üzerine jandarma ve polis, terör örgütlerini izlemeye aldı.

İller arasında koordinasyon sağlanarak yürütülen çalışmalar sonucu Ankara, İstanbul, Samsun, Kocaeli, İzmir, Balıkesir, Antalya ve Sakarya'da 549 kişi 157 adet çeşitli çap ve marka tabanca, 9 kalaşnikof, 13 tüfek, 8 el bombası ele geçirildi. Organize suç şebekeleri üzerinde kararlı bir biçimde gidilmesini öngören hükümet, bu konuda Jandarma Genel Komutanlığı'na da istediği her türlü desteği veriyor.

Getirilen yenilikler

Jandarma'nın mafya ile mücadele edecek yeni bir birim oluşturduğunu belirten yetkililer, jandarmada başlatılan yenilikleri şöyle sıraladılar:

1- Organize suçlarla etkin mücadele amacıyla gerekli olan teşkilatlanma, personel eğitimi ve teknik teçhizat belirlendi ve Jandarma Genel Komutanlığı karargahında "Organize Suç Takip ve Değerlendirme Şubesi" kuruldu. Bu şube Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi ile işbirliği yaparak çalışacak. Başta bilgi alış-verişi düzeyinde başlatılacak çalışmalar, ileri aşamada ortak operasyonlarla sürecek.

2- İl jandarma komutanlıklarının harekat ve asayiş şubeleri "Asayiş", "Kaçakçılık ve Harekat", "Koruma Hizmetleri" olarak üç ayrı şubeye dönüştürüldü. Bu birimlere bağlı operasyon timleri oluşturulmaya başlandı.

3- Toplum olaylarına müdahale etmek, gerektiğinde kırsal kesimde icra edilen emniyet ve asayiş görevlerinde kullanmak amacıyla "Atlı Jandarma Birlik Komutanlığı" oluşturulmaya başlandı. Bunun ilk adımı atıldı ve bir Atlı Jandarma Takım Komutanlığı faaliyete geçirildi.

Trafik denetimi

4- Emniyet'in trafik hizmetleri gibi Jandarma da trafik hizmeti yürütmeye başladı. Yurt genelinde 515 Jandarma Trafik ekibi oluşturuldu. Jandarma bölgesinde trafik denetimi yapan ekipler de, trafik polisi gibi para cezası yazabiliyor. Jandarma Trafik ekiplerinin sayısı artırılacak ve denetimlere süreklilik kazandırılacak.

Turistik yörelerin önemli bir kısmının Jandarma'nın sorumluluk alanında olması, organize suç şebekelerinin polis takibinden kurtulmak için bu yörelerde faaliyetlere girişmesi üzerine Jandarma'nın çalışma yöntemleri de değiştirildi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr