kapat

SALI 04 AĞUSTOS 1998

POAŞ'ta peşin ödeme jesti

POAŞ'ı 1 milyar 160 milyon dolara alan Bayındır-Park Holding-İş Bankası ve POAŞ Ortak Girişim Grubu kamu vicdanını rahatlatmak için peşin ödeme yapacak

Başbakan Mesut Yılmaz'ın, Petrol Ofisi'nin (POAŞ) yüzde 51'ini 1 milyar 160 milyon dolara alan Bayındır-Park Holding-İş Bankası ve POAŞ ortak girişim grubunun Eylül ayında peşin ödeme yapacağı yolundaki açıklamasının sırrı çözüldü.

İhalede üçüncü sırada oldukları halde Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararıyla POAŞ'ı alan grup kendi içinde yaptığı değerlendirmede, "özelleştirmeyi ve kamu vicdanını rahatlatmak için peşin ödeme yapılması" ilkesini benimseyerek, bu kararını hükümete iletti.

Bu POAŞ'ı en yüksek teklif verene satmadığı için Meclis soruşturmasına katlanmak zorunda kalan hükümete de bir "jest" olarak tanımlandı.

Eylül ayındaki tahmini kur üzerinden yapılacak 324 trilyon liralık peşin ödeme hükümeti nakit yönetimi ve enflasyon hedefinde de rahatlattı.

Özelleştirme İdaresi'nin belirlediği şartlara göre Ortak Girişim Grubu, sözleşme tarihinde satış bedelinin yarısına karşılık gelen 580 milyon doları peşin ödeyecek, kalan borcunu ise 2 yılda eşit taksitlerle kapatacaktı. Alıcı grup, taksit dilimleri için yıllık dolar bazında yüzde 10 faiz yükümlülüğüne katlanacak, taksit ve faizi de içerecek şekilde kesin teminat mektubu verecekti. Böylece borcun kalan 580 milyon doları için önce yüzde 10'dan 58 milyon dolar faiz hesaplanacak, ardından bu kısmın yarısının ödenmesiyle son taksit olarak 290 milyon dolar için de 29 milyon dolar daha faiz ödenecekti. Vadeli alımın maliyeti alıcılar için bir milyar 247 milyon doları bulacak, ayrıca teminat mektubu için de ilave maliyete katlanılması gerekecekti.

Ödemede sorun yok

Bayındır-Park Holding-İş Bankası ve POAŞ Ortak Girişim Grubu'nun patron ve yöneticileri kendi aralarında yaptıkları ortak toplantıda, devir işlemi tamamlanıncaya kadar kamuoyuna POAŞ'la ilgili açıklama yapmama kararı aldı. Alıcı grup, Rekabet Kurulu'nun ileri sürdüğü şartların yerine getirilip, devir sözleşmesi yapılarak peşin ödemenin tamamlanmasının ardından POAŞ'la ilgili yatırım planlarını ve personel politikasını halka açıklayacak.

POAŞ'ı alan ortak girişim grubunda Bayındır-Park Holding ve İş Bankası yüzde 30'ar, POAŞ Ortak Girişim Grubu ise yüzde 10 pay sahibi olacak. POAŞ özelleştirmesine vize verilmesiyle alıcı gruba yerli ve yabancı fonlardan kredi teklifleri yağdığı ve ödemede bir sorun yaşanmayacağı belirtildi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr