kapat

SALI 04 AĞUSTOS 1998

İkisi de gazeteci

Biri Amerikalı, diğeri Afgan... İkisi de kadın gazeteci... Biri şeriatçı Taliban'ın katı kuralları yüzünden evine kapandı, diğeri ise dünyanın en büyük televizyonlarından ABC'de tarihin ilk kadın yayın koordinatörü oldu.

Aynı gün içinde iki ayrı ülkeden iki kadının durumu dünya gündemine düştü. Biri 2 yıl öncesine, şeriatçı Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesine kadar televizyon sunuculuğu yapıyordu. Gazetecilikten ülkenin en büyük haber kanalına spiker olarak geçen Şefika Habibi, 2 yıl önce Taliban'ın sert yüzü ile tanıştı. Taliban kurallarını bir bir sıralamaya başladı: Önce Şeytan işi diyerek televizyonlar yasaklandı... Başarılı gazeteci ve televizyoncu olan Şefika 'işsiz kaldım' diye düşünürken, Taliban bu sefer de Afgan kadınını vücudu tamamen kapayan burkalara hapsetti. Parlak bir geleceğe imza atmayı planlarken Şefika, şimdilerde başörtüsünü takıp başkent Kabil'de bir bakıma ev hapsine girdi. 12 yaşındaki kızı ile günlerini evde geçirirken, Şefika'nın dramını yayınlayan Fransız L'evenement du jeudi dergisi şu yorumu yaptı: "Afgan kadını, 12 yaşından sonra gökyüzünü göremiyor. Şefika da diğer Afgan kadınları gibi katı Taliban kurbanı oldu"

Diğer yanda Amerikalı kadın gazeteci Patricia Fili-Krushel bir ilke imza attı ve ABC Televizyonu'nun genel program yönetmeni oldu. 1993 yılından bu yana gündüz program akışının sorumlusu olan Patricia, Preston Padden'dan boşalan koltuğa oturdu. Padden'dan daha fazla imtiyaza sahip olacak Patricia, ABC tarihinde ilk kez spordan eğlenceye, hava durumundan haberlere kadar her programdan sorumlu olacak. ABC Televizyonu Başkanı Robert Igor kararını şöyle özetliyor: "Patricia'nın yaptıkları ve tecrübeleri ona daha büyük sorumluluklar almasını sağladı"

ABC yayın akışını ve içeriğini değiştirmeyecek olan Patricia, televizyon dünyasında hemcinsleri için çığır açtığını da kabul ediyor. Ve oldukça sert konuşuyor... "Diğer kadınlar adına oldukça önemli bir sorumluluğum olduğunun bilincindeyim."


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr