kapat

PERŞEMBE 16 TEMMUZ 1998

'Metod farkı var'

Memur zammı konusunda, "Kararımızda değişiklik yapmıyoruz" diyen Cindoruk, bütün sorunun zam oranlarının belirlenmesindeki metodda olduğunu söyledi

Memurlara yapılacak zam oranı konusunda ortaya çıkan krizin taraflarından DTP'nin kritik Genel İdare Kurulu toplantısı dün yapıldı. Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada "Zam oranı konusunda kararımızda bir değişiklik yapmıyoruz" dedikten sonra "hükümetin kilitlendiğini" vurguladı ve "Biz kilidi aşmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Cindoruk, GİK'ten önce görüştüğü bakanlarına, "Hükümet yoluna devam edecek. Çözüm bulunacak" teminatını verdi.

"Bugün yaşadığımız tartışmalar, çözülebilir bir ihtilaftır. Oturulur, konuşulur, anlaşılır" diyen Cindoruk, zam oranının IMF'ye taahhüt edilmesine ve "IMF'ye söz verdik. Yüzde 20'nin üzerine çıkamayız" sözlerini eleştirdi. "Türkiye'yi, IMF değil, hükümet idare ediyor" diyen Cindoruk, "Bizim karşı çıktığımız, koalisyon ortaklarının çelişkisi, zam oranının tespitinde uygulanan metoddur. IMF ile yapılan anlaşmanın ve verilen taahhütün, Bakanlar Kurulu'na dayatılmasına karşıyız. Bu bir gelenek haline gelmesin. Bakanlar Kurulu yetkisinin Hazine Müsteşarlığı antetli kağıdıyla devredilmesi ve çok ortaklı bir hükümette oldu bittiye getirilmesine karşıyız" dedi.

'Ben Kohl değilim'

Seçim tarihinin çok önemli olmadığını kaydeden Cindoruk, bazı yasal düzenlemeler gerçekleştirilmeden seçime gidilmesinin, pekçok sakıncası olduğunu bildirdi. Cindoruk, "Kasım'daki seçimden biz korkmuyoruz. Nisan'da yapılacak bir seçimden de korkmuyoruz. Biz, oy almasını biliriz" dedi.

Cindoruk, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan Yılmaz'ın, "Buçuk bile fazla vermem" sözlerinin hatırlatılması ve hükümetten çekilmeyi tartışıyor musunuz sorusuna, "Hayır, biz kararlarımızda değişiklik yapmayız. Sayın Başbakan, bizi Doktor Kohl ile karıştırmış olabilir" yanıtını verdi. Cindoruk, "Siz de yarım puan inmem mi diyeceksiniz?" sorusuna da; "Biz, siyasette dayatma değil, uzlaşma arıyoruz. Sayın Başbakan, Doktor Kohl'e dayatınca, Türkiye Avrupa Birliği'ne mi girdi? Metod farklılığı var. Genç siyasetçilerin üslubunu normal karşılıyorum" dedi. Memurların kesinlikle Ağustos ayında zamlı maaş alacaklarını kaydeden Cindoruk, "Biz, sonuç arıyoruz" diyerek, sözlerini noktaladı. DTP, ekonomi kurmayları tarafından hazırlanan memur zamlarıyla ilgili çeşitli alternatiflerden oluşan önerisini bugün kamuoyuna açıklayacak.

İSMAİL KÜÇÜKKAYA


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr