kapat

PERŞEMBE 16 TEMMUZ 1998

Topçu'dan Veziroğlu'na veryansın

Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, İzmit Körfez Geçişi ihalesiyle ilgili ilanların yalan ve iftira dolu olduğunu belirterek, Veziroğlu'nu ahlaksızlıkla suçladı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, Enka'nın kazandığı İzmit Körfez Geçişi ihalesi konusunda gazete ilanları ve reklam panolarında karşı kampanya başlatan Vinsan'ın sahibi Ali Haydar Veziroğlu'na sert yanıt verdi. İlan ve panolardaki tüm "hezeyanların" yalan ve iftira olduğunu söyleyen Topçu, "Halkın 500 trilyon lira soyulduğunu gazete ilanları ile iddia eden Vinsan Grubu'nun teklifi kabul edilmiş olsaydı halka 3 milyar 407 milyon dolar zarar verilmiş olacaktı ve Vinsan Grubu bir katrilyon lira haksız kazanç sağlayacaktı" dedi.

Projenin 1993 yılında yatırım programına alındığını ve 1994 yılında iki defa ön seçim ilanı verilerek 6 firmanın ihaleye çağrıldığını hatırlatan Topçu, Bouygues-Vinsan Ortaklığı'nın ilk ihalede kayırılarak, rakipsiz bırakıldığını savundu. Topçu bu grubun, geçerli olan ikinci ihalede ise teklifini zarflar açıldıktan 3 ve 4 ay sonra "geçerli ve ciddi" süsü vermek için noter kanalıyla gönderdiğini belirterek, şu açıklamaları yaptı:

- Bu firma ilk ihalede rakipsiz kalıp tek başına teklif verdiği zaman ülkeyi bir katrilyon liranın üzerinde soymaya kalktı. Tek başına kaldığında verdiği teklifin süresi 34 yıl. Bu süre bugün ihaleyi kazanan firmanın teklifinden 8 yıl fazla. Veziroğlu mantığıyla firmasının kasasına bir katrilyon lira fazla giriyor.

- Firma projeyi gerçekleştirmek için devletten 267 milyon dolar da sübvansiyon istedi.

- Geçiş ücretlerinde de daha yüksek fiyat teklif etti.

- Grubun her iki ihale için de verdiği projeler teknik açıdan da uygun değil. İstenen kriterlere uymuyor.

- Körfez'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları ön planda tutuluyor. Bu ihtiyaçları karşılayamayan hiçbir proje uygulanamaz. Ortaklığın verdiği projeler de bu ihtiyaca cevap vermiyor.

- İlanlarla idare mahkemesi ve yargıçlar baskı altına alınmaya çalışıldı. İlanda Yargıtay'da görülen bir davanın olduğu belirtiliyor. Bu doğru değil. İşin başından beri bu zatın bu işi alabilmek için başvurduğu yöntemlerin tümü gayrı ahlaki. Yaptığı iş bir müteahhitlik kavgası, kullandığı yöntem tam bir anarşidir.

- Rakiplerini ekarte ederek tek başına kalmasını sağlayan eski Genel Müdürü de firmasında çalıştırıyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr