kapat

PERŞEMBE 16 TEMMUZ 1998

Petrol Ofisinde süpriz son

Açık artırma usulüyle satılan Petrol Ofisi'nde en yüksek teklifi vermek Garipoğlu ailesi için yeterli olamadı. Dün toplanan Yüksek Özelleştirme Kurulu, POAŞ'ın yüzde 51'ini, 1 milyar 160 milyon dolara İş Bankası, Bayındır, Park Polding ve Petrol Ürünleri İşveren Sendikası'nın oluşturduğu konsorsiyumuna satılmasına karar verdi.

Dün toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu, Petrol Ofisi'nin yüzde 51'inin satışına son noktayı koydu. ÖYK süpriz kabul edilen kararına göre, POAŞ'ın yüzde 51'i, İş Bankası, Bayındır Holding, Park Holding ve PUAŞ şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyumuna verildi.

Milyonlarca insan tarafından canlı yayında izlenen ve açık artırma usulüyle gerçekleşen ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 160 milyon dolarla Garipoğlu ailesine ait Akmaya-Orteks Ortak Girişim Grubu vermişti. İkinci sırada 1 milyar 150 milyon dolar ile Doğuş Holding-Garanti Bankası Ortak Girişim Grubu bulunuyordu.

Devlet Bakanı Işın Çelebi, ÖYK'nın aldığını kararı Devlet Bakanı Işın Çelebi açıkladı. Çelebi, "Petrol Ofisi 1.160 milyar dolar bedel karşılığında İş Bankası-Bayındır-Park Holding-PUAŞ (Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'na ait bir şirket) ortaklığına verilmesi kararlaştırıldı" dedi.

Çelebi, daha sonra "Grubun tekliflerini birinci tekif olan 1.16 milyar dolarlık düzeye çıkarmaları halinde onlara verilecek" diye konuşmasını sürdürdü ve verilen kararın ortaklık yapısı, sermayenin halka yayılması ve sektör ile olan ilişki gözönüne alınarak verildiğini söyledi.

Çelebi, "Devlet beş yıl boyunca oluşturulacak altın hissesinin sahibi olacaktır. Ortaklıkta İş Bankası'nın yüzde 30, Bayındır'ın yüzde 30, Park'ın yüzde 30 ve PUAŞ'ın yüzde 10 hissesi vardır" dedi.

Çelebi, ihalede 1.16 milyar dolarla POAŞ'a yüzde 51'ine en yüksek teklifi veren Akmaya-Orteks grubuna ihalenin verilmemesinin yasaya aykırı olmadığını belirtti.

Çelebi, bir soru üzerine ihaleyi sonuçlandırırken sektördeki varlığı, bilgisi ve tecrübesinin dikkate alındığını ifade etti. Çelebi, ihaledeki en yüksek üçüncü teklifi veren İş Bankası-Park Holding-Bayındır Holding-PUAŞ grubunun OİB ile görüşmeleri yaptıklarını ve teminata ilişkin gerekli çalışmaları tamamladığını söyledi.

Rekabet Kurulu'nun görüşünün neden beklenmediği sorusu üzerine Çelebi, "Rekabet Yasası'na aykırı değil. Rekabet Kurulu ile görüş alışverişinde bulunduk" karşılığı verdi.

POAŞ'ın 29 Haziran'da yapılan nihai pazarlık görüşmelerine Akmaya-Orteks Ortak Girişim Grubu, Ceylan İnşaat-Milgaz Ortak Girişim Grubu, Doğuş Holding-Garanti Bankası Ortak Girişim Grubu, Çukurova Holding-Anadolu Uluslarası Ticaret Ortak Girişim Grubu, Koç Holding, Selahattin Beyazıt, İş Bankası-Bayındır Holding-Park Holding-PUAŞ Ortak Girişim Grubu olmak üzere yedi konsorsiyum katıldı.

PUAŞ, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın POAŞ ihalesine katılmak için kurduğu bir şirket, ikisi yazılı olmak üzere 14 turda sonuçlanan pazarlık görüşmeleri sonucunde en yüksek teklifi 1.16 milyar dolarla Hayyam Gariboğlu'nun sahibi olduğu Akmaya-Orteks Ortak Girişim Grubu vermişti. İkinci en yüksek teklif 1.15 milyar dolarla Doğuş Holding-Garanti Bankası Grubu'ndan, üçüncü en yüksek teklif ise 1.11 milyar dolarla İşbank, Bayındır, Park ve PUAŞ Grubu'ndan gelmişti.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr