kapat

PAZAR 05 TEMMUZ 1998

Adana beşik gibi

Dün sabah 5.1 ve öğlen 4.4 şiddetinde iki kez sallanan Adana'da 698 kişi yaralandı. Yaralıların çoğunu panik nedeniyle balkon, pencere ve merdivenlerden atlayarak bacakları kırılan vatandaşlar oluştururken, iki gündeki artçı deprem sayısı 80'e ulaştı

Sabah saat 05.15'te meydana gelen 5.1 şiddetindeki ilk depremde can kaybı olmazken, yaklaşık 700 kişi yaralandı. Yaralılardan 134 kişi hastanelerde tedavi altına alınırken, kentte saat 12.25 sıralarında 4.4 şiddetinde bir deprem daha yaşandı. Adana ve Ceyhan'da yıkılan veya çöken bina altında kalan vatandaş olmadığı belirtilirken, yaralıların çoğunun paniğe kapılarak balkonlarından atladıkları ya da heyecandan kalp krizi geçirdikleri belirtildi.

Adana'nın Sucuzade, Saballı, Kayalıbağ, Havuzlubahçe, Kocabedir Mahalleleri ile Debboy ve Saydam caddelerinde önceki depremde hasar gören bazı evlerin yan yatması nedeniyle çevredeki insanlara zarar vermemesi için güvenlik önlemleri alındı. Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden de uzman ekipler istendi.

"Paniğe kapılmayın"

Adana Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, depremde yaralanan vatandaşların çoğunun panikle evlerinin 2'nci hatta 3'üncü katlarından atlayarak yaralandıklarını belirterek, "Vatandaşlar depremde sağlam evde kalıyorlarsa dışarı çıkmasınlar. Çamaşır makinası, sandık gibi eşyaların yanlarında sabırla beklesinler" dedi. Numune Hastanesi Başhekimi Mehmet Ali Ün de, ilk etapta hastaneye gelen yaklaşık 200 yaralıdan 18'inin hastaneye yatırıldığını, diğerlerinin ise taburcu edildiğini söyledi. Başhekim Ün, gelen yaralıların tamamının yaşanan panikten dolayı pencereden ve balkondan atlama ya da merdivenden yuvarlanma şeklinde kendilerine başvurduğunu belirterek, "Lütfen paniğe kapılmayın" dedi. Bu arada Ceyhan Devlet Hastanesi'nde dün sabah meydana gelen depremin ardından bir artçı deprem daha olması korkusuyla, hastaların bahçede bulunan çadırlara taşındığı, bir süre burada beklendikten sonra tekrar hastaneye yerleştirildiği bildirildi.

Vali'den ziyaret

Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal, Sucuzade Mahallesi 30. Sokak'a giderek, burada incelemelerde bulundu. Bu mahalledeki evlerin gerekli önlemlerin alınmasının ardından yıkılacağı öğrenildi. Sucuzade 3. Sokak'ta önceki depremde hasar görmüş Fahri Nazmi Çiçek'e ait 6 katlı bir bina tamamen yan yattı. Bu binanın 3 katına ruhsat verildiği diğer 3 katın ise kaçak olarak yapıldığı öğrenildi.

Sucuzade 33.Sokak'ta bulunan ve önceki depremde zarar gören Birsel Farsak'a ait 4 katlı bina tamamen çöktü. Binada oturan Ertan Farsak, yıkılan 4 katlı evlerindeki eşyalarının ihmal yüzünden parçalandığını belirterek, "Bir hafta önceki depremde evimiz hasar görmüştü. Hasar tespit ekipleri geldi. Evimize baktılar. Hasarlı olduğunu söylediler. Şimdilik oturmamamızı ancak eşyalarımızı daha sonra ekipler nezaretinde boşaltabileceğimizi söylediler. Evin durumunu beğenmediğimizden eşyalarımızı boşaltabilmek için bir hafta boyunca çalmadığımız kapı kalmadı. Ancak kimse bizimle ilgilenmedi. Sanki evimiz sağlam gibi muamele ettiler. Sonuçta evimiz yıkıldı ve eşyalarımız paramparça oldu, bu durumdan şikayetçiyiz" dediler.

Vatandaştan sert tepki

Farsak ailesinin yıkılan evine bitişik komşu olan 3 katlı evin sahibi Vedat Yavuz Ünvan, olay yerinde inceleme yapan Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal'a ve diğer yetkililere sert çıkışlar yaparak, "Evim göz göre göre yıkıldı. Bu evde oturan üç aile göz göre göre ölüme terkedilmişti. Canımızı zor kurtardık. Yanımızdaki 4 katlı binanın bizim evimize tehlike arzettiğini bütün yetkililere anlattık. Ama kimse dinlemedi. Şimdi bizim evimiz de yıkıldı. Bunun faturasını kim ödeyecek. Bizi kim mağdur durumdan kurtaracak?" diye konuştu.

Adanalılar kaçıyor

Öte yandan dün sabah 5.1 şiddetinde yeniden sallanan Adana'yı terkedenlerin çoğunlukta olduğu görüldü. Yüreğir ve Merkez Otogarı sabah saatlerinde aşırı yoğunluk yaşadı. Adana'yı terkeden vatandaşlar, "Hem öldürücü sıcaklar, hem de deprem var. Adana'dan kaçmak için bundan iyi fırsat olmaz" dediler.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr