kapat

SALI 30 HAZİRAN 1998

Ahmet Vardar (e-posta:avardar@sabah.com.tr )

Depremler ve düşündürdükleri...

Adana ve Ceyhan'da meydana gelen depremde çöken binaların altında kalarak ölen ve yaralanan vatandaşlarımızın durumuna milletçe çok üzüldük. Ben yazımın başında ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, evsiz-barksız kalıp perişan olanlara da sabır ve kolaylıklar diliyorum.

Alın gazete arşivlerini gidin gerilere doğru...

Taa Erzincan'da ki deprem felaketinden bu yana hep aynı terane... Yıkılmış, perişan olmuş ev fotoğrafları, ağlayan-sızlayan insan görüntüleri, yöreye anında giden devlet büyüklerinin halkı sarıp-sarmalarken çektirdikleri boy boy fotoğrafları, "Acılarımızı saracağız. Devlet yanınızdadır" sözlerini içeren manşetler ve son yıllardakilerde de, "Çimentoyu kim çaldı?... Harcı kim az koydu?... Depremden 3 gün sonra enkaz altından kurtarılan canlı bebek haberi... Hırsızlar ortaya çıksın" lafları gözümüzün önüne gelir.

Nitekim bu son depremde de hemen hemen aynı konular işlendi. Bir-iki gün daha üzerine gidilecek ve öncekilerde olduğu gibi ölen öldüğü ile, yaralanan yaralandığıyla, kimsesiz kalan kimsesiz kalmasıyla başbaşa yaşamını sürdürmeye devam edecek.

-"Bu ne rezalettir?..."

-"Neden önlem alınmadı?..."

-"Vatandaşın hakkını kim koruyacak?..."

-"Yapılaşmada ki yozlaşma neden önlenemiyor?..."

sorularına da üst düzey bir devlet yetkilisi, "Bizden öncekiler çalmış, ne yapalım bizim kabahatimiz yok. Bizim partimiz geldikten sonra bu işe önemle el attı ve suistimalleri önledi."cevabı ile laf salatası yapacak... Zavallı halk ise, "Vah...vah...vah... bunlardan öncekiler demek ki neler yapmış" diye hayıflanacak ve yeni gelenlerin herşeyi düzelteceğine inanacak. Ve bu masal böyle ömür boyu devam edip gidecek. Gelen gideni aratacak, "Götürü düzeninin çarkı"ise dönmeye devam edecek...

Pekii insanlarımız bu başına gelenleri nasıl unutacak?... Onun da ilacı var, isterseniz söyleyeyim;

Durup dururken halkın önüne "YAPAY" yani "SUN'İ" bazı konular atılacak. Vatan, millet, Sakarya, faşizm, komünizm, irtica gibi... Ve bu konular balon gibi şişirilerek insanların gözünde büyütülecek. Halkımızda, "Büyüklerimiz bir şey diyorsa boşuna demiyor. Bu işin içinde bir iş var. Madem ki ülkeyi tehlikeye atan bu konular var iyisi mi onlarla mücadele edelim" diyerek akıntıya kapılıyor ve sürüklenip gidiyor. Taa ki, ortaya yeni bir gündem atılıncaya kadar...

Temiz ve saf milletiz doğrusu. Seçerek başımıza getirdiklerimizi kendimize efendi yapıyoruz. Bize faydalı olsunlar diye seçtiğimizi unutuyoruz ve efendilerimize hizmet için çalışıp, çabalıyoruz.

Evet ne diyorduk?... Depremle başladık, buralara geldik. Bakalım ülkemiz insanlarının temizliğinden ve saflığından daha kimler, ne kadar yararlanacaklar?... Bu vesile ile deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza tekrar başsağlığı ve Allah'tan sabırlar diliyorum.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr