kapat

SALI 30 HAZİRAN 1998

Koruculara emeklilik teşviki

MGK, Güneydoğu'daki korucuların kendi isteğiyle emekliye ayrılmaların özendirmek için bir dizi iyileştirme yapılmasını kararlaştırdı

Sayısı 60 bin civarında olan Geçici Köy Korucuları'nın sayısı kademeli olarak azaltılacak. Emeklilik için özel teşvikler uygulanacak, korucuların bir kısmı özel güvenlik görevliliğine başlatılacak, bir kısmından ise uzman jandarma olarak yararlanılacak.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Geçici Köy Koruculuğu ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmasına ilişkin tavsiye kararının, Genelkurmay Başkanlığı'nın önerisi üzerine gündeme geldiği öğrenildi. Toplantıda Genelkurmay Başkanlığı tarafından, Geçici Köy Korucularının geleceği konusunda yapılan çalışmaların da anlatıldığı öğrenildi.

Terör olaylarının belli bir seviyenin altına çekilmesiyle birlikte Geçici Köy Korucularının geleceği konusunda Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda şu öneriler yer aldı:

1- Geçici Köy Korucularına hizmetlerinin sonunda tazminat ödenecek. Kendi rızalarıyla ayrılmalarını teşvik etmek için tazminatlar iki katına çıkarılabilecek.

2- Emeklilik yaşı 60 yerine 45-50'ye indirilebilir.

3- Geçici Köy Koruculuğu'na son verme işlemi bölgedeki tahdit durumu gözönüne alınarak yapılmalı.

4- Görevden ayrılacak Geçici Köy Korucularına kredi imkanı tanınmalı.

5- Köy Koruculuğu sisteminin tamamen kaldırılması yerine bir kısım köylerde koruculuk sistemi devam ettirilmeli.

6- Bir kısım Geçici Köy Korucuları, özellikle GAP çevresinde, Özel Güvenlik Görevlisi olarak ya da kamu kurumu ve kuruluşları ile belediye hizmetlerinde görevlendirilmeli.

7- Bir kısım köy korucularından ise "Uzman Jandarma" ve "Uzman Erbaş" olarak yararlanılmalı.

OHAL 4 ay uzadı

Bugüne kadar 17 bin korucunun çeşitli suçlara karışmasından dolayı koruculuktan atıldığı öğrenildi. Görevlerine son verilen bazı korucuların PKK ile ilişkili olduğunun da ortaya çıkarıldığı, bazılarının ise adam kaçırma, adam vurma gibi eylemleri gerçekleştirdikleri belirtildi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan ve 5 saat 15 dakika süren MGK toplantısında 6 ilde devam eden olağanüstü hal uygulamasının 30 Temmuz 1998 tarihinden itibaren 4 ay daha uzatılması da benimsendi. OHAL uygulaması halen Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van illlerinde devam ediyor.

Terör ve irtica

Toplantıda ülke güvenliği ve asayişi değerlendirilirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bölücü terör örgütüne güvenlik güçlerince indirilen darbeler ve bölgeye yönelik sosyal ve ekonomik yatırımlar konusunda kurul üyelerine bilgi verildiği öğrenildi. Ayrıca, irticai faaliyetler konusunda istihbarat ve güvenlik birimlerinin saptamalarıyla ilgili olarak kurul üyelerine bilgi sunulduğu da belirtildi.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, ayrıca "Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendiren dönemin dış politik gelişmeleri de gözden geçirilmiştir" denildi. Toplantının dış politikayla ilgili bölümünde ağırlıklı olarak Kıbrıs sorunu üzerinde durulduğu, Rum-Yunan ikilisinin KKTC ve Türkiye için yarattığı tehdidin ve giderek tırmanan hasmane tutumun değerlendirildiği öğrenildi. Bu arada, Fransız Parlamentosu'nda oylanan sözde Ermeni Soykırım tasarısıyla ilgili gelişmelerle Ermenistan'daki yönetim değişikliğinin Türkiye'nin çeşitli ülkelerle ikili ilişkilerine ve bölgeye etkisi üzerinde durulduğu da belirtildi.

Kimler katıldı?

Milli Güvenlik Kurulu'nun Haziran ayı olağan toplantısına, Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe ve MGK Genel Sekreteri Orgeneral Ergin Celasin katıldı. Toplantının Kıbrıs ile ilgili bölümüne, Kıbrıs Koordinatörü Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de girdi. Toplantıda MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Kormaz Haktanır, Emniyet Genel Müdür Vekili Ersin Yılmaz, OHAL Bölge Valisi Aydın Arslan da hazır bulundu.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr