kapat

SALI 30 HAZİRAN 1998

Soygun aletleri özel çiviler

Senaryo belli. Mekan belli. Hedef belli. Yugoslavya'dan gelen dört kişilik çete, yer olarak kendilerine Antalya'ya seçti. Yöntemleri ise çok farklı. En büyük silahları özel olarak yapılmış çiviler. Ama onlar artık yakalandılar.

RIZA ÖZEL (SHA)

Antalya'nın lüks banka binalarıyla dikkat çeken caddelerinde sarışın iri yapılı bir Yugoslav kadını. Ewa Walzack Wel Walczyı.

Yardımsever turist kadın rolünde. Yanında çoğu zaman eşi rolünde bir başka Yugoslav. Bazen 28 yaşındaki Besim Shisko, bazen 29 yaşındaki Tamer Ljmari, bazen 26 yaşındaki Armenna Perolli bazen de Nader Musluji... Caddede rahat adımlarla yürürken bir bankanın otoparkına çekilmiş lüks bir otomobili kestiriyorlar gözlerine.

İlk sinyal köşebaşında bekleyen "gözcü"ye. Hızlı adımlarla otomobile yaklaşan "gözcü" elindeki motor sibobundan özel olarak yaptırılmış olan çivileri arka arkaya lüks otomobilin lastiğine saplıyor. Bir iki dakika içinde havası iniyor lastiklerin. "Gözcü" çivileri geri çekip hızla uzaklaşıyor oradan. Planın ilk bölümü başarıyla tamamlanıyor. Şimdi iş araç sahibinin bankadan çıkışını beklemekte.

Asırlar gibi gelen 10-15 dakikanın ardından elindeki bond çanta ile araç sahibi çıkıyor bankadan. O aracına binip hareket etmeye hazırlanırken, Yugoslav "turist çift" de şakalaşarak aynı yöne doğru ilerliyor. Ve "Aaa lastiğiniz patlamış, nasıl olmuş acaba" türünden yarım yamalak Türkçe kelimelerle kurbanı araçtan çıkartıp lastiği işaret ediyorlar. İşin zor kısmı tamamlanıyor.

Çığlıklar boşuna

Otomobilin diğer yanından sessizce yaklaşan bir başka "kişi" araç sahibinin hemen yanındaki koltuğa bıraktığı içi para ve değerli kağıtla dolu çantayı alıp sessizce kayboluyor ortadan. "Yugoslav çift"de veda edip ayrıldıktan sonra kurban seçilen kişi başına gelenin farkına varıyor. "Polis", "İmdat", "Yardım edin", "Yakalayın" çığlıkları boş caddede yankılanıyor sadece.

Yaklaşık bir aydan bu yana Antalya'yı hallaç pamuğu gibi atan ithal dolandırıcı ve gasp çetesinin işte bu senaryo ile yaptığı soygunlar sonunda bitti. Antalya Emniyet Müdürlüğü yöntemini belirlediği soyguncuları sıkı bir takiple suçüstü ele geçirdi.

En büyük silahları motor sibobundan imal edilen yanı oluklu ve içinde bir delik bulunan çivi olan soyguncu çetesinin üyeleri, lüks arabaların dubleks lastiklerindeki havayı sessizce indirdikten sonra araç sahibini oyalayarak aracın içinde ne varsa aldıklarını kısa sürede de itiraf ettiler.

Banka önlerinde lüks arabaların lastiklerini özel çiviler sayesinde patlatan soyguncular, parasını çekip otosuna binen kişiyi uyarıyor. Turist oldukları için dikkat çekmeyen Yugoslavlar'dan bir bölümü, lastiği göstermek için indirdikleri adamı oyalarken diğerleri açık olan kapıdan çanta, para, altın, cep telefonlarını çalıyordu.

Önce biri yakalandı

10 Haziran'da Antalya Vakıflar Bankası'nın parkında Nurettin Çapar isimli işadamının aracından da aynı şekilde soygun yapmak isteyen çetenin bir üyesi yakayı ele verince gerisi çorap söküğü gibi geldi.

12 milyar lira parayı alıp kaçmaya çalışan 28 yaşındaki Besim Shisko yakalandı, araç sahibini oyalayanlar ise karışıklıktan yararlanarak kaçmayı başardılar.

Ancak ele geçirilen Shisko'nun her şeyi itiraf etmesi ve çetenin diğer üyeleri hakkında ayrıntılı bilgi vermesi uzun sürmedi. Antalya ve Alanya'da Shisko'nun verdiği ifadeler doğrultusunda operasyonlar başladı. Operasyonlarda 29 yaşındaki Tamer Ljmari, 26 yaşındaki Armenna Perolli çalıntı paralarla alınan FZ 105 733 plakalı siyah Mercedes marka bir otomobille kaçmaya çalışırken kıskıvrak ele geçirildi.

Ardından 31 yaşındaki Nader Musluji ve 37 yaşındaki Eva Walzack Wel Walczyı Alanya'da kaldıkları otele yapılan baskınla yakalandı.

Başarılı operasyonlarla yakalanan Yugoslavlar, Antalya Emniyet Müdürlüğü Oto Hırsızlık, Dolandırıcılık Bürosu'nda yapılan sorgularında suçlarını itiraf ettiler.

Sıra mahkemede

İthal çetenin aynı yöntemle Ahmet Gökçe adlı vatandaşın arabasından 11 milyar 254 milyon, Orhan Koyun'un arabasından ise 1 milyar 490 milyon lira çaldığı belirlendi. Benzer şekilde bir çok soygun yapan sanıkların üzerinde 13 bin Alman Markı, 3 boyun zirciri, bir bileklik, 1 tek taşlı yüzük ve firari Edip Celjina'nın pasaportu bulundu. Sanıklar sorgulamaları tamamlandıktan sonra adliyeye sevkedilecek.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr