kapat

SALI 30 HAZİRAN 1998

Ölü sayısı 116'ya çıktı

Enkaz altından dün 3'ü çocuk, 4 kişinin cesedi çıkarıldı. Deprem "şimdilik" Adana'da 116 can aldı. Halk yine geceyi sokaklarda geçirdi, korku gitmek bilmiyor.

Adana ve çevresinde etkili olan, ölü sayısı 116'ya ulaşan deprem sonrası, halkın tedirginliği sürüyor. Çalışanlar, işbaşı yapmalarına rağmen işyerleri dışında beklemeyi tercih ediyorlar.

Adana'da, yeni bir deprem olasılığına karşın, köy, yazlık ve yayla evlerinden dün sabah kente gelenler dışında, bulundukları yerlerden ayrılamayan vatandaşlar, geceyi, yine sokaklarda, park ve okulların bahçelerinde geçirdiler. Pike ve battaniyelere sarılarak uyumaya çalıştılar.

Gece boyunca, hasar gören binalarla ilgili sürekli uyarılarda bulunan güvenlik görevlileri, gerekli inceleme yapılana kadar binalara girilmemesini istediler.

Yıkılma ve çökme olasılığı bulunan binaları belirleyerek, istenmeyen bir durum yaşanmaması için ilgili birimler koordineli olarak çalışmalarını sürdürüyorlar.

Ekipler, önceki geceden itibaren, vatandaşlara yaptıkları uyarılarla da, "Biraz sonra çok şiddetli deprem olacak. Evleri terkedin" şeklinde dedikodular üretenlere kanmamalarını, bunun "hırsızlık ve panik yaratma amaçlı olduğunu" bildirdiler.

Dershaneler tatil

Deprem nedeniyle orta dereceli okulların ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları ertelendi, özel dersaneler tatil edildi.

Adana Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, orta dereceli okullarda 25 Haziran tarihinde başlanan ve deprem nedeniyle ara verilen sınavların kalan bölümleri, 25 Ağustos-3 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Açıklamada, ayrıca özel kurs ve dersanelerin de, "genel güvenlik açısından ikinci bir emre kadar tatil edildiği" bildirildi.

Hasar tespiti

Adana Defterdarlığı, vergi mükellefi olup ticari malları zarar görenlerin hasarlarının tespiti için komisyon kurdu. Adana Defterdarı Kemal Sağ, yaptığı yazılı açıklamada, herkesi derinden üzen depremde ticari malları zarar gören vatandaşların, 5 Ocak Meydanı'ndaki eski Defterdarlık binasının 2. katında faaliyet gösteren Hasar Tespit Komisyonu'na başvurmalarını istedi.

Defterdar Sağ, zarar tespitlerinin, başvuru sırasına göre süratle yapılacağını bildirdi.

Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal, depremde evleri hasar gören vatandaşların, tespit için Valiliğe başvurmalarına gerek olmadığını, oluşturulan komisyonun, tüm mahalleleri gezerek yerinde hasar tespiti yaptığını bildirdi.

4 ceset daha çıktı

Adana ve çevresinde etkili olan depremde, dün sabah elde edilen son verilere göre, Ceyhan'da enkaz altından çıkartılan 3'ü çocuk 4 kişi ile birlikte ölü sayısı 116'ya çıktı. Depremde ölenlerden 95'inin kimliği belirlendi.

Valilik bünyesinde oluşturulan Kriz Masası yetkilileriyle, güvenlik ve sağlık birimlerinden alınan bilgiye göre, depremde 44'ü Adana merkez, 50'si Ceyhan ilçe merkezi ve 22'si de köylerde olmak üzere toplam 116 kişi hayatını kaybetti. Depremde hayatını kaybedenlerden kimlikleri belirlenenler şöyle:

Hastaneler dolu

ADANA: Fadime Eren, Faruk Eren, Ulvi Eren, Esma Eren, Ayşe Eren, Atike Eren, Faruk Aytekin, Nazife Aytekin, Seda Aytekin, Vahide Karaaslan, Müberra Karaaslan, Latif Karacan, Numan Karacan, Abdullah Metin, Hüseyin Metin, Ayşe Çelik, Mikail Çelik, Zeyda Ündür, Melek Ündür, Ecem Tamer, Begüm Tamer, Mehmet Manavaçar, Elif Aksoy, Veli Şen, Kadir Mert, Abdullah Çağatay, Yıldız Akgümüş, Şengül Burkay, Ferdi İmir, Vahide Mumkaya, Suzan Zöhre, Gülbahar Bükümer, Yusuf Karadağ, Burcu Ural, Zübeyr Yıldız, Esat Güngör, Mehmet Şerif Yüksel, Hayriye Kapangil, Şerif Doğan, Yıldırım Hamra, İsmail Ateş, Ali Öz, Gürbüz Akgündüz, Oğuzhan Çakmakgözlüoğlu, Durdu Hatice Kaya, Bekir Sıtkı Demirkır, İbrahim Öncel, Fikriye Çek, Hürriyet Yıldırım ve soyadı belirlenemeyen Beyhan isimli bir kadın.

CEYHAN: Nezahat Kotga, Fatma Kotga, Fadime Kotga, İsmail Aygün, Emine Aygün, Mehtap Aygün, Fahriye Doğanay, Ebru Doğanay, Güler Yılmaz, Osman Yılmaz, Serkan Altun, Türkan Altun, Berrin Ertan, Burak Ertan, Ferit Hayta, Nefide Farsak, Saniye Yanarkan, Saadet Karaca, Gonca Balta, Süheyla Polaz, Bora Özkan, Figen Yılmaz, Selime Kendirci, Mualla Özkan, Elif Demirkan, Ethem Tolan, Eşref Yetkin, Tevfik Tutkuner, Ali Konaklı, Ali Sunar, Mehmet Kayhan, Elçin Benli, Cemile Göğebakan, Hasan Özalkan, Jale Yıldız, Atiye Polat, Nejla Orul, Ergül Boz, Münevver Özcoşkun, Saniye Yaman, Emine Özal, Timur Mehmet Kurt, Cemal Bolcan, Gülhan Güvercin, Cemile Yıldırım.

Kimlikleri tespit edilemeyen cesetlerden 12'sinin Adana, 9'unun ise Ceyhan'daki hastanelerde olduğu belirlendi.

Depremde yaralanan bin 500'ün üzerinde kişiden yaklaşık 300'ünün hastanelerde yatarak tedavi altına alındığı ifade edildi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr