kapat

SALI 30 HAZİRAN 1998

625 milyon dolar, 12 tur sonunda 1 milyar 160 milyon dolara çıktı

Petrol Ofisi'nin yüzde 51 hissenin blok satışı için açılan ihale oldukça hareketli ve çekişmeli geçti. Kapalı zarf usuluyla ihaleye katılan 7 girişim grubundan teklifler alındı. İlk turun en yüksek teklifi 625 milyon dolar olarak açıklandı. Yine kapalı zarf usulu elemeli ikinci turda en yüksek teklif 728 milyon dolar olarak açıklandı. Bu turda Çukurova Holding-Anadolu Uluslararası Ticaret ve Selahattin Beyazıt en düşük teklifleri verdikleri için elendiler.

AÇIK TUR BAŞLIYOR: Saat 11.15'te 728 milyon dolardan başlayan açık artırma turlarında ise heyecan doruğa çıktı. Gruplar minimum 10 milyon dolarlık artırımla tekliflerini vermeye başladılar. Alfabetik sırada yer alan oturuş düzeniyle Hayyam Garipoğlu'nun sözcülüğünde Akmaya-Orteks 738 milyon dolarla startı verdi. İlk turda Doğuş-Garanti'nin 12 milyon dolarlık artımı dışında gruplar sınıra uygun artırıma gittiler.

İKİ TUR başladığında Akmaya-Orteks'in 790 milyon dolarlık teklifinin ardından Ceylan İnşaat-Milangaz daha fazla artıramayacağını ve çekildiklerini açıkladı. Bu turda İş Bankası, Bayındır, Park, Petrol Ürünleri Turizm ve Nakliyat Ortak Girişimi 40 milyon dolarlık artırımla fiyatı 850 milyon dolara taşıdı.

ÜÇÜNCÜ TUR'da sıra Koç Holding'e geldiğinde fiyat 870 milyon dolara ulaşmıştı. Bu noktada Koç Grubu temsilcileri dışarı çıktılar, kısa bir aradan sonra fiyatı 880 milyon dolara çektiler. Bunun üzerine İş Bankası ortak girişim grubu ise 900 milyon dolar verdi.

JDÖRDÜNCÜ TUR'da gruplar 10'ar milyon dolarlık artırım yaptılar. Koç Grubu temsilcileri fiyatın çok yükseldiğini belirterek bir görüşme daha yapmak için dışarıda çıktılar. Holding temsilcisi döndüklerinde 930 milyon doları teleffuz ettiler. Koç Holding'in velihatlarından Ali Koç ihaleyi yakından takip etti. Bu tur sonunda fiyat 940 milyon dolara yükseldi.

BEŞİNCİ TUR'a geçildiğinde Koç grubu çekildiğini açıkladı. İş Bankası ortak girişim grubunun fiyatı 970 milyon dolara taşıması ile bu turda bitti.

ALTINCI TUR, Amaya-Ortek, Garanti-Doğuş, İş Bankası ortak girişim grubu arasında müthiş bir çekişme yarattı. Bu turda gruplar 10 milyon dolarlık artırımlar yaparak ilk kez 1 milyar dolar sınırını aştılar.

YEDİNCİ TUR'da Akmaya-Orteks 10 milyon dolarlık artırımla fiyatı 1 milyar 10 milyon dolara yükseltti. Doğuş-Garanti temsilcileri yükselen fiyat karşısında İhale Başkanı'nından 10 dakika müsaade istediler. 2-3 dakika sonra salonu geri dönen Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör fiyatı 1 milyar 20 milyon dolar olarak açıkladı. Fiyatın 1 milyarı devirmesiyle birlikte Öngör terlemeye de başladı. O ana kadar hiç telefon görüşmesi yapmayan, soğukkanlılığını muhafaza eden Hayyam Garipoğlu da bacağını sallayarak yaşadığı gerginliği işaretlerini verdi.

SEKİZİNCİ TUR'da gruplar 10'ar milyon dolarlık artırımla fiyatı 1 milyar 60 milyon dolara taşıdılar. Bu turda o dakikaya kadar 10 milyon sınırının üzerindeki artırımlarıyla dikkat çeken İş Bankası ortak girişim grubu da ilk defa dışarı çıkıp döndükten sonra teklifini sundu.

DOKUZUNCU TUR'da Akmaya-Orteks fiyatı 1 milyar 70 milyon, Doğuş-Garanti 1 milyar 80 milyon yaparken, İş Bankası ortak girişim grubu temsilcileri yeniden izin isteyip dışarı çıktılar. Döndüklerinde fiyatı 30 milyon dolar artırarak 1 milyar 110 milyon dolara taşıdılar.

ONUNCU TUR'da Hayyam Garipoğlu sözcülüğündeki Akmaya-Orteks pes etmedi ve fiyatı 1 milyar 120 milyon dolara çıkardı. Doğuş 1 milyar 130 milyon yaparken, İş Bankası çelidiğini açıkladı.

SON İKİ TUR ise sonucu belirledi. Garipoğlu, POAŞ'a 1 milyar 140 milyon dolar verdiklerini açıklarken, Doğuş Grubu 10 milyon dolar artırarak 1 milyar 150 milyon dolara yükseltti. Ardından Garipoğlu, fiyatı 1 milyar 160 milyon dolar çıkarınca, Doğuş-Garanti yetkilileri çekildiklerini açıkladılar.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr