kapat

SALI 30 HAZİRAN 1998

Petrol Ofisi'nde süpriz alıcı

Televizyonlardan canlı yayınlanan Petrol Ofisi Özelleştirme İhalesi'ni Sümerbank'ın da sahibi olan Garipoğlu ailesi kazandı. Nefesleri kesen açık artırmada dev şirketlerini sollayan Hayyam Garipoğlu, 1 milyar 160 milyon dolar teklif etti.

Türkiye özelleştirme tarihinde dün yeni bir rekor kırıldı. Ankara, Hazine Müşteşarlığı salonunda gerçekleştirilen ve televizyonlardan canlı yayınlanan Petrol Ofisi A.Ş'nin (POAŞ) blok satışında Türkiye'nin dev banka ve şirketleri açık artırma ile teklif verdiler. Kıran kırana geçen ve 675 milyon dolardan başlayan açık artırmada son tura Garanti Bankası-Bayındır grubu ile Garipoğlu Ailesi'ne ait Akmaya-Orteks Grubu kaldı. İş Bankası'nın da 1 milyar dolara kadar çıktığı açık artırmada Garipoğlu son turda 1 milyar 160 milyon dolar teklif etti. 1 milyar 150 milyon dolara kadar çıkan Garanti Bankası, yeni bir teklif vermektense çekilmeyi tercih edince ihaleyi Garipoğlu ailesi kazandı. Böylece Türkiye'nin en büyük blok satışı gerçekleştirilmiş oldu.

Para ödenmez ise ne olur?

Özelleştirme İdaresi teknisyenleri, bundan sonra POAŞ'ta izlenecek stratejiyi şöyle açıkladılar: "İhalenin teknik kısmı bitti. Bundan sonra teklif edilen fiyatın garanti altına alınmasına bakacağız. Fiyat beklenenden yüksek çıktı. Firmaların nakit yapıları ve finansman programları, muhtemel fiyatlar için makuldü. Bugün gelinen noktada hangi teklif sahibinin taahhüt ettiği parayı verip veremeyeceği konusunda yorum yapmak yanlış olur. Ancak ÖYK'ya en yüksek 4 teklifi sırasıyla sunarak, birinci teklif sahibinin sözleşme aşamasına kadar gerekli parayı bulamaması halinde sırasıyla ikinci ve üçüncü teklif sahiplerine satış için yetki alacağız. Hayyam Gariboğlu daha önce Sümerbank'ı özelleştirmeden satın aldı ve taksitlerini zamanında ödedi. Bize, dış kredi bulacağını, düşündüğü ortağın kaynak getireceğini açıkladı. Kendisine makul bir süre vereceğiz. İhalenin iptali ancak en yüksek teklif sahiplerinin hiçbirinin POAŞ'ı alamaması durumunda sözkonusu olabilir ki bunu da temenni etmiyoruz."


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr