kapat

SALI 30 HAZİRAN 1998

Sırp Kasabı kendini astı

200 kişinin ölümüne neden olduğu için ceza alması kesinleşen Sırp Kasabı Dokmanoviç, bunalıma girip kendisini hücresinin kapısına astı.

Kanlı Bosna Savaşı'nda 200'den fazla Hırvat'ı öldürmekle suçuyla Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'nde yargılanan Slavko Dokmanoviç, dün hücresinde intihar etti. 1997 Haziran'ında yakalanan ve suçu geçtiğimiz hafta onaylanan Sırp kasabı Dokmanoviç'in alacağı ceza birkaç gün içinde düzenlenecek davada belirlenecekti. 1991 yılında Vukavor kentininin Belediye Başkanlığı'nı yapan 48 yaşındaki kasap, kent hastanesinde tedavi eden 200 Müslüman ve Hırvat'ın ölmesi için emir vermişti.

Katliam günü görgü tanıklarının Ovcara bölgesinde gördüklerini iddia etmesi ile iyice köşeye sıkışan Sırp Kasabı, 1 yıldır devam eden davalarda suçsuz olduğunu iddia etmişti. Birleşmiş Milletler yetkilileri, görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda gittikleri Ovcara bölgesinde 200 kişilik toplu mezar bulmuşlardı.

Ve işte kasap Dokmanoviç'in Müslüman katliamına onay vermesinin ardında yatan gerçekler: Kendisini ılımlı olmakla suçlayan radikal Sırplara neler yapabileceğini göstermek isteyen Dokmanoviç, kendini belediye başkanlığından atan Hırvatlar'dan intikam almak istiyordu.

Tam 200 kişiyi kendi egosu için gözünü kırpmadan ölmeleri için emir veren Sırp kasabın avukatı Toma Fila, "Müvekkilim bu olayı onur meselesi yaptı. Görgü tanıkları kesinlikle Dokmanoviç'i birileri ile karıştırmışlardır" diyerek müvekkilini korudu. Birkaç gün içinde düzenlenecek davada "ömür boyu hapis" cezası alması beklenen Dokmanoviç'in kendisini Scheveningen Hapisanesi'ndeki hücresinin kapısının mehteşesine astığı açıklandı. İki gün önce "Kendimi iyi hissetmiyorum" diyerek hücresine doktor çağıran Sırp Kasabı her 30 dakikada bir de gardiyanlar tarafından kontrol ediliyordu.
(AFP)


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr