kapat

SALI 16 HAZİRAN 1998

7 Titancı'ya hapis

456'şar yıl hapisleri istenen Titancılar'a "dolandırıcılık"tan 25'er yıl hapis, 24.6'şar milyar da para cezası verildi.

YILDIZ KISA (SHA)

Saadet Zinciri olarak adlandırılan, Titan'ın Türkiye Direktörü Hakan Kenan Şeranoğlu ve babası Fevzi Barbaros Şeranoğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 kişi, Kadıköy 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde "dolandırıcılık"tan yargılandı.

Duruşmaya, tutuklu sanıklar Hakan Kenan Şeranoğlu, Barbaros Şeranoğlu, Ahmet Hakan Baz, Serdar Güldal ile tutuksuz sanıklar Elif Sibel Koca, Özlem Arslan ve Birsen Çölcü katıldı.

Sanık avukatları, dolandırıcılık suçunun oluşmadığını söyleyerek, esas hakkındaki son suvunmalarını yaptılar. Kenan Şeranoğlu kendini şöyle savundu: "Yapılan iş ticari ahlaka aykırı olabilir ama yasalara aykırı değildir. Titan'a ait tek kuruş para yurtdışına çıkarılmamıştır. Ayrıca Türkiye genelinde vergi rekortmenleri arasına girdim. Ben olay basında yayınladığında yurtdışına çıkma şansım olmasına rağmen hiçbir yere gitmedim. Çünkü yaptığım iş yasaldı. Kimseyi dolandırmadım, haksız kazanç sağlamadım. Beraatimi istiyorum."

Şeranoğlu daha sonra 17 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sundu. Titan'a üye olarak para kazananların kendilerine "Allah razı olsun, sayenizde görmediğimiz şeyleri gördük, kazanamadığımızı kazandık" dediklerini söyleyen Barbaros Şeranoğlu ise savunmasında şöyle konuştu: "35 bin üyeden sadece 100 kadar kişi şikayetçi olmuştur. Diğer binlerce kişi nerededir. Hiçbir şekilde haksız kazanç sağlamadım. Eğer dolandırıcılık suçundan dolayı ceza alırsam, Yargıtay'a, olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım. Beraatimi istiyorum."

Hepsi beraatini istedi

Diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar da suçsuz olduklarını söyleyerek beraatlerini istediler. Mahkeme, Titan Türkiye Direktörü Hakan Kenan Şeranoğlu, babası Sistem Müdürü Fevzi Barbaros Şeranoğlu, İzmir Bölge Müdürü Ahmet Hakan Baz, DATA yetkilisi Levent Gülal, Sistem Müdür Yardımcısı Serdar Güldal, Alman uyruklu Rene Emil Herbert Patric ve Thorsten Röcker için TCK'nın 503/1 maddesi gereğince 96'şar yıl hapis cezasına hükmetti.

Ceza daha sonra, TCK'nın 77. maddesi uyarınca, "Hürriyeti bağlayıcı cezaların birleştirilmesi halinde tatbik edilecek cezanın 25 yılı geçemeyeceği" gerekçesiyle, 25'er yıla indirildi. Aynı sanıklar, 24 milyar 681 milyon 454 bin 950'şer lira para cezasına da çarptırıldı.

Alman sanıklar Rene Emil Herbert, Thorsten Rocker ve Levent Gülal'ın tutuklanmasına, tutuksuz sanıklar Elif Sibel Koca, Özlem Arslan, Birsen Çölcü, Serap Değirmen ve Eda Kalkan'ın ise haklarında dolandırıcılık suçunun oluşmadığına kanaat getirilerek beraatine karar verildi.

Yakınları ağladı

Hemen her duruşmayı izlemeye gelen sanık yakınları kararın açıklanmasının ardından gözyaşlarına boğuldu. Sanıklardan Barbaros Şeranoğlu mahkeme salonundan çıkışta basına, "Mutlu oldunuz mu?" diye bağırırken, Kenan Şeranoğlu ise, "Adalet bu mu?" diyerek karara sitem etti. Sanık yakınları Titan toplantılarındaki gibi "Hey, Hey, Hey" sloganları atarak kararı protesto ederken, basını suçladılar.

İddianamede ise sanıklar için toplam 456'şar yıla kadar hapis cezaları isteniyordu.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr