kapat

SALI 02 HAZİRAN 1998

Türk komandolar Arnavutluk'ta

Eğirdir Dağ Komando Tugayı'ndan özel bir ekip Tiran'da, Arnavutluk Komando Taburu'nu eğitiyor. Bazı Arnavut gençleri de Türkiye'deki askeri okullarda okuyor.

ALİ EKEYILMAZ

Tiran- Arnavutluk'la tarih boyunca süren dostluk ilişkileri, iki ülke arasındaki askeri yardımlaşma ve eğitim nedeniyle daha da pekiştiriliyor. İyi ilişkiler ve dostluk çerçevesinde, bazı Arnavut gençleri Türkiye'deki askeri birlik ve okullarda eğitiliyor. Bunun yanı sıra Eğirdir Dağ Komando Tugayı'ndan özel bir birim de Tiran'da bulunuyor. Konusunda uzmanlaşmış subay ve astsubaylardan oluşan bu birim, Arnavut Komando Taburu'na eğitim veriyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Arnavutluk'u ziyaret ederek buradaki eğitim çalışmalarını yerinde inceledi. Arnavutluk'un içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması ve refaha kavuşması için Türkiye'nin elinden geleni yapacağını belirten Dervişoğlu, Arnavut ordusunun yeniden yapılanması için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de altyapı çalışmalarında kendilerine yardımcı olacaklarını söyledi.

Liman da onarılacak

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Arnavutluk Ordusu'na eğitim ve teçhizat açısından yardımda bulunduğunu kaydeden Oramiral Dervişoğlu, halen Türk okullarında eğitim gören Arnavut askeri personelinin bulunduğunu, bu personelin ülkelerine döndüğünde Arnavutluk'a çok faydalı olacağına inandığını bildirdi.

"Amacımız Arnavutluk Ordusu'nun kendine yeter altyapıya sahip olmasını sağlamaktır" diyen Oramiral Dervişoğlu, "Türkiye'nin bundaki amacı da barışı hedefleyen Arnavutluk'un huzur ve refah içinde yaşamasını sağlamaktır. Bu, Balkanlar'ın da barış ve huzur içinde olması demektir" diye konuştu.

Arnavutluk'un Vlara şehrinde bulunan Paşa Limanı Tersanesi'nun onarımı için yapılan çalışmalar konusunda da bilgi veren Dervişoğlu, Türkiye'nin 24 Mart 1998'de Arnavutluk ile bir protokol taslağı imzaladığını hatırlattı. Oramiral Dervişoğlu, bu protokol gereği Türkiye'nin Arnavutluk Deniz Harp Okulu'nun yeniden yapılandırılması, Paşa Limanı Deniz Üssü ve Tersanesi'nin onarımı projelerinin yer aldığını bildirdi.

Türkler'i kıskandılar

Türk komandolar tarafından eğitilen Arnavutlar ise, gördükleri eğitimden memnun olduklarını belirterek şöyle konuştular: "Dış dünyaya açıldığımızda, Batı ile aramızda büyük bir uçurum olduğunu gördük. Bu hem altyapı hem de eğitimden kaynaklanıyordu. Türkiye'nin bize kucak açması, altyapı ve eğitim desteği vermesi dostluğumuzu daha da pekiştiriyor. Türk Ordusu'nun sahip olduğu teknoloji ve olanaklar doğrusu hepimizi kıskandırdı."

Arnavutluk en son ülkede yaşanan banker kriziyle dünyanın gündemindeydi. Bazı bankerler halktan topladıkları paralarla yurtdışına kaçında neredeyse iç savaş çıkmış, halk askeri birlikleri yağmalamış, eline silah alan sokağa çıkmıştı. Ancak daha sonra alınan önlemlerle kısa sürede ülke içindeki barış sağlanmıştı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr