kapat

PAZAR 26 NİSAN 1998

Rusya'da 2 yılda 5 Ramstore olacak

Koç-ENKA ortaklığının ürünü olan Ramstore'ların ikincisinin temeli atıldı. Hipermarket zincirinde halka sayısı 1999'da 5 olacak.

Suat Taşpınar/Moskova

Migros ile ENKA'nın ortaklaşa kurdukları Ramstore hipermarket ve alışveriş merkezi zincirinin ikinci halkasının temeli dün atıldı. 5 ay önce açılan ilk Ramstore'ın büyük ilgi görmesi üzerine mağaza sayısının 1999 yılı sonuna kadar 5'e çıkarılmasına karar verildi. Yapılması düşünülen yatırım tutarı ise 150 milyon dolar olarak saptandı.

Başkentin göbeğindeki Marina Roşa semtinde 34 bin metrekarelik alana kurulacak olan ikinci Ramstore'ın temelini Devlet Bakanı Güneş Taner ile Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov attı.

Temel atma töreninde "Rusya'nın bize açtığı kucağa, hizmetlerimizle karşılık veriyoruz" diyen Taner, "Kısa süre içinde Rusya, Türkiye'nin bir numaralı partneri olacak. Bunu söylemek kehanet değil" dedi. Rusya'da Türk işadamlarının hâmiliğini yapan Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'u öven Taner, "İşadamlarımızın başarısında Yuri Lujkov'un payı büyük" dedi.

Yuri Lujkov da konuşmasında, Koç-ENKA ortaklığının Moskovalıları "modern alışveriş anlayışı"yla tanıştırdığını ve ucuz alışveriş imkânı sağladığını söyledi. Kısa sürede elde edilen başarının kendisini de şaşırttığını vurgulayan Lujkov, "Önceleri, bu kadar kısa sürede ikinci hipermarket fikrini endişeyle karşıladım. Ama gördüm ki Ramstore'un gelişiminin önünde hiç bir engel duramaz" dedi.

"Kardeşim" diye hitap ettiği ve törende el ele yürüdüğü ENKA Grubu Başkanı Şarık Tara'ya övgüler yağdıran Yuri Lujkov, "Belediye ile ENKA'nın ortak girişimleri sayesinde Moskova birbirinden güzel eserler kazandı. Hem biz, hem de onlar kazandı. ENKA'ya çok şey borçluyuz" diye konuştu.

Lujkov, Taner ile, Moskova'da Türk ihraç ürünlerinin toptan satışının yapılacağı merkezin kurulması konusunda mutabakat sağladıklarını vurguladı.

Moskova'ya yeni atanan Büyükelçi Nabi Şensoy da konuşmasında, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nın zor şartlarından yola çıkıp dünya pazarlarında rekabet eden bir ekonomik güce ulaştığını vurguladı.

Moskovalı olduk

ENKA Grubu Başkanı Şarık Tara da bugüne kadar tamamladıkları 175 bin metrekarelik ofislerde 178 yabancı şirketin faaliyet gösterdiğini vurguladı. "Biz artık Moskovalı olduk" diyen Tara, Ramstore zincirinin gelişmesiyle Moskovalıların alışveriş alışkanlıklarının da değişeceğini vurguladı. Tara, mayıs ayında 3., gelecek yıl da 4. ve 5. Ramstore mağazalarının temelini atacaklarını, 1999 sonunda Moskova'da 5 hipermarketin hizmet vereceğini söyledi. Toplam 150 milyon dolarlık yatırım yapılacağına işaret eden Tara, daha sonra bin-3 bin metrekarelik süpermarketler açacaklarını kaydetti. Şarık Tara, organizasyonun bir üst aşaması olarak, Moskova'da kurulacak "toptancı sistemi"ni gösterdi.

45 milyon dolara mal olacak ikinci Ramstore, kasım ayında hizmete açılacak. İnşaatını yine ENKA'nın gerçekleştireceği Ramstore'de 50-1.600 metrekare arasında değişen 100 mağaza, fast food mağazaları ve bir sinema salonu bulunacak. 20 bin çeşitten fazla ürünün satılacağı hipermarkette, günde 30 bin müşteri alışveriş yapabilecek.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr